Periodòncia

La periodòncia s’ocupa de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties i les condicions que afecten els teixits que donen suport a les dents, per al manteniment de la salut, la funció i l’estètica de les dents i els teixits adjacents.

La periodontitis és la malaltia de les genives, i pot aparèixer a conseqüència de l’acumulació de tosca per sota d’aquestes. Per tant, les genives s’inflamen a causa de la infecció, que provocarà la gingivitis. Si la gingivitis no es tracta adequadament i a temps pot empitjorar i convertir-se en periodontitis.

Quins problemes pot ocasionar la periodontitis?

Al principi del procés de periodontitis és difícil trobar i notar els símptomes, ja que no és una malaltia que molesti ni faci mal al principi, però quan va avançant pot produir inflor o enrogiment de les genives, sigui sensibilitat o dessagnament constant.

Si la gingivitis no es tracta adequadament a temps pot empitjorar i convertir-se en periodontitis, la qual cosa pot generar problemes més greus, ja que en aquesta fase de la malaltia danya el teixit tou i destrueix l’os que sosté les dents.

La conseqüència més greu que pot ocasionar la periodontitis és la pèrdua total de les genives, ja que aquestes no es poden regenerar.

Com és el tractament per contrarestar la periodontitis?

Segons la fase en la qual es trobi la malaltia periodontal es fan uns tractaments o uns altres.

En general, es fa una neteja profunda de les dents i les genives, i es duu a terme un curetatge, que consisteix a eliminar la tosca i les plaques bacterianes que s’han acumulat en l’espai entre la geniva i la dent. Tot això es complementa amb la prescripció d’un tractament farmacològic per eliminar la infecció originada per la periodontitis.

En cas que aquest tractament no sigui suficient es duu a terme una cirurgia, en la qual es fa una neteja molt més profunda de les genives per avaluar l’estat de l’os.

Cada tractament dependrà del grau i del tipus de fase en què es trobi cada cas.

 

Què és la gingivitis i com saps que en tens?

La gingivitis, més coneguda com inflamació de les genives, és la fase inicial de la malaltia periodontal i la més fàcil de tractar. La causa principal de la gingivitis és la placa de bacteris que es forma a les dents i les genives.

Molta gent no sap que pateix gingivitis. Per això t’has de fixar si comences a notar inflamació i hipersensibilitat a les genives, o enrogiment o dessagnament constants en aquestes.

Si el problema va avançant es va infectant cada cop més. La malaltia periodontal pot causar la formació de bosses periodontals entre les dents i les genives, on s’acumulen la placa i els residus alimentaris. Algunes persones poden experimentar mal alè o mal sabor de boca amb freqüència, fins i tot si la patologia no es troba en una fase avançada.