ATM – Trastorn temporomandibular

L’estrès és un gran desencadenant del que es coneix habitualment com trastorn ATM (articulació temporomandibular). Aquest trastorn provoca problemes en el múscul i la mandíbula.

Sabem que actualment la tensió del dia a dia i l’estrès diari són font de molts problemes de salut. L’ATM afecta les articulacions i els músculs involucrats en la masticació que connecten la mandíbula inferior al crani.

 

Com es pot saber si tens ATM?

Les causes de l’ATM poden ser diverses, entre elles:

  • Mossegada defectuosa
  • Mala col·locació d’una peça d’ortodòncia
  • Mala postura
  • Alimentació desordenada
  • Inici de bruxisme, que pot derivar en un trastorn ATM

Aquestes situacions generen un dolor intens en fer certs moviments amb la mandíbula i poden provocar dolors tan forts, que s’estenen al coll o al cap i t’impedeixen dormir tranquil·lament.

En aquest cas fem una avaluació dental per conèixer el diagnòstic de la mandíbula i identificar les àrees sensibles a la mandíbula i el cap, i demanem radiografies i/o ressonàncies magnètiques en cas sigui necessari.

 

Les fèrules com a solució a l’ATM

Les fèrules poden arribar a ajudar, però no són una solució definitiva. L’ATM és un problema desencadenat per una acumulació de tensió que s’ha d’abordar d’arrel, paral·lelament a l’ús de la fèrula. La fèrula protectora pot perdre efectivitat amb el temps quan el pacient deixa d’usar-la abans d’hora. També pot ser que, durant el temps d’adaptació, et faci mal quan la portes.

No és un tractament permanent, ja que té un període determinat. L’especialista en clínica te’n comunicarà la durada.

Cada cas és particular. Per això, per trobar la millor solució, comenta-ho sempre al teu metge, ja que no en tots els casos intervenen els mateixos factors de causalitat.