Ortodòncia

L’ortodòncia és l’especialitat que s’encarrega de corregir la posició de les dents i les anomalies dels ossos de l’estructura dental.

L’alineament de les dents és un pas important per al pacient, ja que, amb els tractaments d’ortodòncia, aconseguim que tingui un somriure 10, i així podem millorar la seguretat personal de totes les persones que confien en els nostres professionals.

En alguns casos, es poden presentar alteracions de l’ATM (articulació temporomandibular) ocasionades o provocades per una maloclusió, que es pot solucionar fàcilment amb un tractament d’ortodòncia.

Avui dia, hi ha diferents tipus de tractaments d’ortodòncia: visibles, linguals i invisibles.

Volem que els nostres pacients quedin satisfets amb el resultat del tractament d’ortodòncia. Quan acabem el procés ens enorgulleix que un pacient digui «m’agrada el meu somriure». Això ens confirma que hem fet una bona feina.

Gràcies a l’evolució de la tecnologia i els processos d’ortodòncia, aquest tractament pot deixar de ser un dilema per a joves i adults, perquè actualment es pot fer tant en edats primerenques com avançades. D’aquesta manera, joves i adults poden perdre la por i la vergonya de portar ortodòncia, ja que l’evolució d’aquests tractaments considera com a prioritat l’estètica, la tolerància i la comoditat de cada pacient.

Ortodòncia visible

Entre els processos d’ortodòncia visible hi ha els següents:

Bràquets metàl·lics

Els bràquets metàl·lics són un dels tractaments més coneguts i més antics en la història de l’ortodòncia. És un sistema molt utilitzat en nens i joves per corregir l’alineament de les dents i la mossegada. No obstant això, és cada vegada més comú que els pacients adults segueixin aquest tractament per corregir l’estètica del somriure si no ho van fer quan eren més joves.

En aquest tipus de tractament d’ortodòncia s’utilitzen l’arc, les lligadures (metàl·liques i de goma) i els bràquets metàl·lics, que estan fets amb acer inoxidable i níquel.

Si bé els bràquets metàl·lics no prioritzen l’estètica, són una opció força efectiva i resistent. L’elecció del tipus de tractament està d’acord amb les necessitats dels nostres pacients; per això els expliquem les característiques de cada tractament en la primera visita.

 

Bràquets de safir

Els bràquets de safir estan fets de cristall de safir transparent. És un tipus d’ortodòncia que, sobretot, prioritza la part estètica. És un tractament força discret i tan eficaç com qualsevol altre tipus d’ortodòncia, per la qual cosa molts dels nostres pacients adults opten per aquesta opció quan es tracta de corregir el seu somriure.

Els materials utilitzats en aquest tractament d’ortodòncia són arcs, lligadures i gomes blanques en comptes de metàl·liques. Els bràquets de safir es taquen? No es taquen ni es tenyeixen amb aliments ni begudes. El cristall de safir no es torna groc a diferència d’altres tipus d’ortodòncia.

 

Bràquets linguals

Què són els bràquets linguals? Els bràquets linguals són un dels tractaments d’ortodòncia més avançats. És un sistema de bràquets que es col·loca a la cara interna de les dents. A més, no es veuen absolutament gens i mantenen l’eficàcia a l’hora d’alinear les dents i corregir els problemes de mossegada, com tots els altres tractaments d’ortodòncia.

Els bràquets linguals també es consideren bràquets invisibles; per això són algunes de les opcions d’ortodòncia més utilitzades pels nostres pacients adults, els quals opten per un tractament 100% invisible, discret i que compleixi els temps planificats pels nostres ortodoncistes.

 

He acabat amb els bràquets! Què ve després del tractament d’ortodòncia?

Un cop acabat el tractament d’ortodòncia que has portat durant un temps, retirem els aparells fixos per continuar amb el manteniment dels resultats en el teu somriure. Com es fa el manteniment? Mitjançant aparells retenidors, que poden ser amovibles o fixos. La freqüència d’ús depèn del que indiqui l’ortodoncista, com qualsevol tractament. Tanmateix, les dents s’aniran mobilitzant durant tota la vida, per la qual cosa, per mantenir els resultats aconseguits, recomanem l’ús responsable dels retenidors.