Implants dentals

La implantologia neix com a alternativa a l’absència o la pèrdua de peces dentals. Mitjançant diferents tipus d’implants substituïm una dent, diverses peces o fins i tot tota la dentadura. La implantologia substitueix l’arrel de la dent perduda per una arrel artificial o un implant. D’aquesta manera, restaurem la salut, la comoditat i l’estètica de la boca, i la seva funcionalitat.

Els implants dentals són una solució eficaç davant el problema de la pèrdua d’una o més dents a la boca, cosa que pot generar vergonya o por a menjar i a somriure amb normalitat.

Els implants dentals són peces fixes de titani o zirconi que es col·loquen en els ossos maxil·lars per reemplaçar l’arrel de la dent perduda.

PER QUÈ NECESSITO IMPLANTS DENTALS?

És important que no t’acostumis als espais «buits» entre les dents, perquè això pot tenir una sèrie de conseqüències que desconeixes, com ara el desgast dels ossos, el moviment de totes les dents, dolor a la mandíbula, entre d’altres.

En comptes d’utilitzar pròtesis amovibles o dents adjacents, els implants són components que substitueixen les dents per a tota la vida. Per tant, substituïm les arrels de les dents perdudes per recuperar la funció masticatòria, funcional i estètica de la boca.

TIPUS D’IMPLANTS DENTALS

Hi ha diversos tipus d’implants dentals, segons la biocompatibilitat, la resistència, l’estètica o el tipus de disseny, entre d’altres.

Sobretot, recomanem fugir dels implants dentals low cost; per això treballem sobre la base dels diagnòstics de cada pacient, perquè avaluem quin tipus de tractament d’implants dentals necessita cadascú.

 

Quins són els riscos de no utilitzar implants dentals si els necessites?

Quan perds una dent (o diverses dents) comença el procés de reabsorció de l’os que és la base de la dent. En el cas que aquesta dent no se substitueixi, el procés de reabsorció continua al llarg del temps i perd amplària i alçària. Com a conseqüència, en aquesta etapa, es pot presentar una pèrdua considerable de l’os maxil·lar. Això provoca que les dents «veïnes» al voltant de l’espai buit es moguin per ocupar l’espai de la dent perduda. Tota aquesta mobilització a la boca genera un desordre en les dents que afecta l’estètica del somriure i la masticació.

El procés de col·locació d’implants dentals és dolorós?

No és un procés dolorós, ja que es fa amb anestèsia local. En acabar la cirurgia poden aparèixer petites molèsties, que es poden alleujar.

Quant duren els implants dentals?

Segons el tipus d’implant que es col·loqui, solen durar entre 20 i 35 anys, considerant que la cura de l’implant dental té un paper important en la seva durada. Cal tenir en compte que les cures, la higiene i les revisions i higienes periòdiques posteriors a la col·locació de l’implant són una part vital de l’èxit del tractament.

Quines proves fem abans de plantejar la col·locació d’un implant dental?

Per poder esbrinar si realment necessites un implant o no, fem una prova d’imatge que permet obtenir una bona visió de l’os per saber si és possible col·locar l’implant dental de manera ideal.

Una vegada feta aquesta prova ens assegurem que la geniva estigui sana. En el cas que la geniva estigui malalta s’ha de fer un tractament per guarir-la i valorar si mossegues bé (o si tens oclusió dental) per garantir que la zona de l’implant no rebi més pressió que l’adequada.

 

Quina sensació tens quan portes un implant dental?

No et preocupis, tens la mateixa sensació que et generen les dents naturals. Si portes implants dentals no et poden sortir càries en aquestes peces, però sí que hi pot aparèixer tosca dentària. Per això és important mantenir sempre una higiene adequada tant a les dents com als implants dentals.