Endodòncia

L’endodòncia és el procediment que utilitzen els odontòlegs per eliminar —en part o íntegrament— la polpa dentària i segellar el conducte pulpar. L’endodòncia és un tractament comú. Cada any, permet tractar i salvar milions de dents.

L’endodòncia és necessària quan hi ha una càries profunda, traumatismes o lesions endoperiodontals que han arribat a danyar el nervi de la dent i la infecció envaeix tota la peça dentaria i l’os del voltant. En aquest cas, la dent es pot tornar sensible al fred, a la calor o en mastegar. Segons l’estat de la infecció pot canviar de color i, en alguns casos, pot aparèixer un flegmó o una fístula.

Amb l’endodòncia s’eliminen els bacteris dels conductes afectats, la qual cosa evita extreure la dent.

Quantes sessions es necessiten per fer una endodòncia?

En la majoria dels casos les endodòncies es poden fer en una sola sessió, encara que tot depèn de la situació del pacient.

És dolorosa una endodòncia?

El tractament d’endodòncia sol ser pràcticament indolor, ja que actualment s’utilitzen anestèsics locals molt eficaços i de llarga durada. Després del tractament i una vegada finalitzat l’efecte de l’anestèsia, poden aparèixer molèsties durant uns dies, sobretot amb la masticació.

Es pot fer una endodòncia en un flegmó?

Anomenem flegmó a la inflamació dels teixits que provoca una bossa de pus a conseqüència de la infecció que hi pugui haver al voltant de les genives o de la dent, on es troben tots els bacteris.

En aquests casos sí que es pot fer una endodòncia, ja que moltes vegades és el tractament més adequat per resoldre el problema.