Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

23/01/2024 | Blog

Tot el que no sabies sobre la teràpia miofuncional

Els músculs que afecten la cara i el seu moviment són coneguts com a musculatura orofacial. Amb ella podem mobilitzar els òrgans bucals en activitats com mastegar, empassar, bufar, entonar o cantar. La importància del bon desenvolupament d’aquests mecanismes és vital, però hi ha persones que tenen serioses dificultats per exercitar aquests músculs.

En aquests casos és necessari treballar tot el sistema bucomaxil·lofacial. Aquest s’encarrega de funcions vitals com la respiració, succió, deglució, masticació i el parla; i altres múltiples com badallar, plorar, vomitar, etc.

La millor manera per fer-ho és amb la Teràpia Miofuncional (TMF), la disciplina que s’encarrega de prevenir, valorar, diagnosticar i corregir les disfuncions orofacials que poden interferir tant en la producció de la parla com sobre l’estructura de les dents i les relacions maxil·lars, des del naixement fins a la vellesa.

La TMF és necessària per tractar casos de:

  • Seqüeles de Traumatismes Cranioencefàlics (TCE) i d’Accidents Cerebrovasculars (ACV) (amb implicació de les estructures bucofacials).
  • Malformacions facials o craniofacials com llavis leporins, síndromes congènits.
  • Discapacitats cognitives, com el Síndrome de Down (SD).
  • Paràlisi cerebral infantil (PCI). En aquests casos la TMF primerenca és necessària de cara a aconseguir patrons de masticació, deglució i respiració per millorar l’alimentació i el parla.
  • Trastorns degeneratius i d’origen neurològic. (EM, ELA, Parkinson, paràlisis facials, afectació de parells cranials).
  • Postoperatoris linguals, laringis, o maxil·lofacials.
  • En general, en qualsevol trastorn, síndrome, traumatisme o malaltia en què la funcionalitat de la musculatura orofacial estigui compromesa.

Aquesta teràpia servirà al pacient i al doctor per:

Explorar i valorar les alteracions que poden aparèixer, tant en l’àmbit estructural com funcional, respecte a la respiració, masticació i deglució.

Fer un diagnòstic miofuncional, definint a més les alteracions estructurals i funcionals que s’observin des d’un punt de vista qualitatiu.

Cada pacient haurà de ser tractat com un cas aïllat dels altres i, per tant, se li aplicarà un tractament basat en uns exercicis específics per a la supressió d’hàbits i la presa de consciència dels nous patrons adquirits. El tractament es dissenyarà tenint en compte el nivell cognitiu del pacient.

La intervenció pot ser activa, amb participació voluntària del pacient, o passiva sense ella. Aquesta reeducació es basa principalment en l’exercitació específica, mitjançant pràxies, massatges, estimulació mecànica, control postural, etc.

Té com a finalitat aconseguir un equilibri muscular orofacial que permeti realitzar adequats patrons neuromotors de comportament del sistema orofacial.

A la pràctica la TMF s’exercita a través de diversos exercicis duts a terme amb els músculs orofacials. Els estiraments dels llavis (fer morros, ganyotes, somriures…), inflar les galtes, bufar, dilatar i contraure les fosses nasals…

La Teràpia Miofuncional, però, implica un treball interdisciplinari amb altres professionals com estomatòlegs, pediatres, cirurgians maxil·lofacials, foniatres, otorrinos, fisioterapeutes, neuròlegs i també psicòlegs, educadors i psicopedagogs. Amb ells caldrà decidir la manera d’intervenir i valorar conjuntament l’evolució del cas.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts