Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

23/01/2024 | Blog

Tot el que has de saber sobre els tonsil·lòlits

De vegades ens trobem amb casos d’halitosi recurrents malgrat haver mantingut uns bons hàbits d’higiene bucal. Una de les possibles causes d’aquests episodis són els tonsil·lòlits, és a dir, una mena de càlculs o solidificacions que es poden arribar a formar i a acumular en les amígdales.

Les amígdales són dues masses de teixit limfàtic que es localitzen en la part posterior de la gola. La seva funció és actuar com a barrera per atrapar els microorganismes que entren a través del nas o de la boca, i així evitar possibles causes d’infeccions.

És important no confondre els termes amigdalitis i tonsil·lòlits. Els tonsil·lòlits s’originen per la deposició d’aliment a la gola, que provoca que amb el pas del temps els microorganismes comencin a reproduir-se. Aquests microorganismes es van acumulant en les amígdales fins a produir aquesta malaltia. En canvi, l’amigdalitis és una inflamació de les amígdales per diverses causes que no estan relacionades amb aquest procés.

Els tonsil·lòlits representen una de les principals causes del mal alè, la qual cosa porta amb si una incomoditat des del punt de vista social, ja que l’olor que emana és molt intens i putrefacte. Generalment, no són lesions grans, però si la infecció està avançada, pot generar dolor i inflamació a la gola, oïdes i dificultat per empassar. A l’examen físic, s’evidencien fragments blanquinosos-groguencs a les amígdales.

Causes dels tonsil·lòlits

Encara que no s’ha reconegut la seva etiologia de forma contundent, s’assumeix que l’acumulació d’aliment a la gola és el seu principal promotor. No obstant això, els especialistes enumeren les següents possibles raons:

 • Calcificació d’elements existents a la sang que s’allotgen a la gola.
 • Presència de bacteris bucals que no es tracten correctament, quedant algunes actives i que progressivament es van reproduint i creant una nova infecció.
 • Acumulació de glòbuls blancs (leucòcits) morts.
 • Fumar cigarrets.
 • Deficient tècnica de l’escombrat (Un correcte escombrat ha d’incloure sempre la neteja de la llengua).
 • Salivació profusa.
 • Dipòsits d’aliment que es descompon, creant una capa infecciosa.

Tractament per als tonsil·lòlits

 • El tractament habitual per a aquesta infecció sol incloure l’ús d’antibiòtics o antiinflamatoris, seguint sempre les indicacions de l’odontòleg o metge que ens estigui tractant. Generalment, són dosis de fins a 10 dies d’administració oral o endovenosa, depenent del grau d’infecció.
 • Si els tonsil·lòlits són recurrents en el pacient, una solució pot ser l’extirpació de les amígdales (intervenció quirúrgica on s’extreuen).
 • Quan el grau d’infecció és lleu, es pot recórrer a tractaments senzills (sempre prèvia consulta amb l’especialista) com fer gàrgares amb aigua tèbia salada (s’ha de realitzar almenys tres vegades al dia per sentir millora a la zona afectada) o l’ús d’aplicadors o bastonets per drenar manualment els càlculs (això s’ha de realitzar amb molt de compte) L’objectiu és extreure la quantitat més gran possible de tonsil·lòlits, la qual cosa es traduiria en una millora notable del dolor i inflamació.

És possible prevenir els tonsil·lòlits?

El primer pas és sempre un correcte diagnòstic, de manera que recomanem acudir al dentista per buscar la millor manera d’atacar la infecció i prevenir que es repeteixi en el futur. Encara que la inflamació pot ser lleu, és evident en el moment de dur a terme l’examen físic.

Prevenir-los és difícil si no es manté una bona higiene dental, ja que mentre quedin restes alimentàries a la boca aquests poden arribar a originar la infecció.

En els casos de tonsil·lòlits recurrents es recomana:

 • Tractar les infeccions com més aviat millor per aturar la proliferació de microorganismes que puguin complicar la infecció.
 • Mantenir una adequada salut bucal, assistint periòdicament a l’odontòleg i habituant-se a una bona i constant tècnica d’escombrat, per mantenir a ratlla el desenvolupament de la infecció.
 • Limitar (o fins i tot evitar de ser necessari) el consum d’aliments àcids o freds que puguin acréixer els símptomes, sobretot el dolor.

Etiquetes: Halitosis

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

 • Opcions de finançament
 • Garantia de satisfacció
 • Odontòlegs experts