Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

29/10/2021 | Blog

Tinc la llengua blanca, per què?

El fet de tenir la llengua blanca, pastosa o amb un sabor desagradable és molt comú. Pot ser símptoma que alguna cosa no va bé en el nostre organisme, però, en general, tot es pot solucionar fàcilment a casa seguint algunes senzilles pautes. T’expliquem les causes que et poden blanquejar la llengua i et proposem diverses solucions que pots portar a terme a casa.

Una llengua sana ha de presentar un color entre rosat i vermellós, i ha d’estar recoberta d’una capa de saburra, una secreció estomacal. S’ha de poder moure amb facilitat i tenir un grau d’humitat òptim. Si això no és així, és que hi ha alguna cosa que està alterant aquest benestar i hem de posar-hi remei al més aviat possible.

lengua blanca

Les causes de tenir la llengua blanca

En general, tenir la llengua blanca està associat al fet que alguna cosa no va bé en la nostra digestió, el nostre estómac o el nostre fetge. L’aparició d’aftes a la llengua també s’associa amb un sistema autoimmune dèbil les defenses naturals del qual cal reforçar. La detecció de diferents patologies a l’organisme per mitjà de la llengua està tan estesa que, de fet, existeix una ciència que diagnostica diverses malalties amb l’observació d’aquest múscul oral anomenada glossodiagnosi.

Les causes que la nostra llengua tingui un aspecte blanquinós són:

 •  Aftes a la llengua o candidiasi oral.Acostuma a produir-se quan estem baixos de defenses naturals i, a més de tenir la llengua blanca, patirem altres símptomes, com ara cremor, mal sabor de boca o dolor en empassar o menjar alguna cosa molt calenta o picant.
 • Falta d’higiene lingual. Hi ha moltes persones que, tot i raspallar-se a consciència les dents diverses vegades al dia, no cuiden en absolut la higiene de la llengua. També s’hi acumulen bacteris dels quals ens hem d’ocupar, igual que fem amb els de la resta de la boca.
 • El tabac i l’alcohol. Si ets d’aquelles persones que fumen diàriament o beuen amb assiduïtat, segurament sovint t’hauràs adonat que tens la llengua una mica blanca i que quan et lleves la notes pastosa i tens un sabor de boca desagradable. Això és perquè quan fumem o bevem, els bacteris se’ns acumulen encara més a la llengua. És més, potser voldràs conèixer més coses sobre el tabaquisme i les seves conseqüències.
 • Gastritis o inflamació estomacal.La llengua blanca i espessa és un dels símptomes més evidents que patim gastritis. Altres símptomes associats a aquesta malaltia poden ser pesadesa estomacal, ventre inflat, gasos, nàusees o poques ganes de menjar.
 • Fetge brut.De vegades, el nostre fetge necessita una depuració, ja que està carregat de toxines. La llengua blanca és un dels símptomes que ens ho indiquen, a més a més d’altres com ara pesadesa en les digestions, gasos, cutis greixós, estrenyiment, dolor al clatell, rampes, etc.

Això sí, has de tenir en compte que si no tens la llengua blanca però tens contínuament la boca seca, pateixes xerostomia.

Solucions per a la llengua blanca

 •  Si la llengua se t’ha posat blanca a causa d’una higiene lingual escassa, n’hi haurà prou amb raspallar-te la llengua suaumentalmenys un cop al dia perquè recuperi el color habitual en pocs dies. També et pots ajudar amb col·lutoris amb una mica d’alcohol per eliminar-ne els bacteris.
 • En els casos en què la llengua blanca estigui acompanyada de nafres o d’aftes bucals, és molt importantbacudir al metge, ja que, de vegades, les aftes són també un símptoma d’alguna cosa molt més greu, com, per exemple, el càncer lingual.
 • Consumir un iogurt natural fermentat cada dia. Augmenta els bacteris bons i incrementa les defenses. Si la llengua blanca és símptoma d’un fetge brut, convindrà prendre en dejú suc de llimona sol o amb una mica de bicarbonat, ja que ajuda a netejar el fetge, com també consumir grans quantitats de fruites com taronges, mandarines i sobretot pinya o papaia, ja que són digestives i ajuden a eliminar toxines.
 • Consumir verdures crues:espinacs, pebrots, tomàquets… Consumeix també més quantitat de líquids. El suc de nabius és depuratiu.

Si malgrat seguir totes aquestes recomanacions la teva llengua continua tenint aquest color blanquinós, l’opció més sensata i recomanable és acudir al dentista de confiança perquè t’examini tota la boca i et doni les recomanacions oportunes.

 


Etiquetes: Tabac

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

 • Opcions de finançament
 • Garantia de satisfacció
 • Odontòlegs experts