Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

13/03/2023 | Blog

El tabaquisme i les seves conseqüències

El fum del tabac conté milers de substàncies tòxiques. El mal que provoca el tabaquisme va més enllà de la halitosis i les taques de les dents, està relacionat amb la malaltia periodontal i el càncer oral.

Si ets fumador/a, pot ser que ja sàpigues els efectes nocius del consum de tabac en la salut, però et recordarem com afecta, especialment, en la salut bucodental.

Segons els experts el principal problema del tabaquisme és que “les genives dels fumadors reben menys aportació sanguínia que les dels no fumadors, de manera que tenen menor capacitat defensiva davant l’atac dels bacteris”.

Les genives dels fumadors no presenten evidències de problemes periodontals. El seu aspecte pot ser absolutament normal, no és freqüent ni la inflor, ni la vermellor ni el sagnat. Encara així, el recomanable és acudir al dentista, almenys dues vegades a l’any, ja que si no tractem aquest problema podem patir l’extracció de les peces danyades.

En el referit als cigarrets elèctrics, encara que les seves conseqüències per a la nostra salut siguin menors que les que comporten els normals, no significa que el seu consum estigui exempt de riscos, ja que la combustió de les aromes que contenen són molt perjudicials.

Quins efectes té el tabac en les dents?

A grans trets els efectes més nocius del tabaquisme són:

· Halitosi: potencien l’aparició de mal alè a causa de la sequedat i la irritació de les mucoses i de les vies respiratòries, la qual cosa contribueix a la falta d’higiene de les genives. A més a més és freqüent la reducció del sentit del gust i de l’olfacte.

· Taques i canvi de tonalitat a les dents: el color groguenc és una dada evident del tabaquisme, una de les conseqüències d’aquesta nociva addicció.

· Menor acceptació dels implants i més retard en la cicatrització: la taxa de fracàs dels implants dentals és dues vegades menor que en el cas dels fumadors. A més, accelera la pèrdua d’os de les dents i té major predisposició a infeccions en la boca.

· Risc de càncer oral: malaltia amb alt risc de mortalitat, a causa de la inhalació de substàncies nocives, com el quitrà i la nicotina.

Segons el ICOEV, els dentistes i els cirurgians maxil·lofacials són els professionals més qualificats per a reconèixer a temps una lesió o símptomes del càncer oral en la boca. Així mateix, poden identificar els efectes més nocius i perjudicials del tabac en la boca per a ajudar a prendre mesures preventives o executar un tractament corresponent. El 25% de morts per càncer oral és provocada per la detecció tardana de la malaltia.

Com prevenir els problemes que ocasiona el tabac en la boca?

Segons un estudi de NYU Langone Medical Center s’ha demostrat que en deixar de fumar tabac es restaura la flora microbiana adequada amb el temps i l’augment de patologies bucodentals disminueixen.

tabaco-problemas-boca

Sabem que per a molts fumadors/as és bastant difícil plantejar-se la idea de deixar aquest hàbit, fins i tot coneixent els efectes en el seu cos. No obstant això, convidem a reflexionar sobre la real possibilitat de fer-ho i aconseguir restablir l’equilibri en la teva salut, especialment en la boca i les dents.

En tot cas, és important acudir a les teves revisions dentals periòdiques amb el teu dentista per a poder mantenir la teva salut bucodental i prevenir qualsevol mena de problema en la teva boca, per a això saps bé que comptes amb els nostres professionals IO 😉

Font: ICOEV


Etiquetes: Tabac

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts