Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

19/09/2022 | Blog

Si tens contínuament la boca seca, sofreixes xerostomia

Sense adonar-te un dia sents la boca seca, que et costa empassar saliva, que els teus llavis estan com pegats i descobreixes que es creen aquests odiosos fils en la comissura dels llavis. Sofreixes de xerostomia.

La xerostomia és el símptoma que defineix la sensació subjectiva de sequedat de la boca per mal funcionament de les glàndules salivals. El trastorn així es provoca per la pèrdua del flux salival.

Actualment sobre un 20% de joves poden patir aquesta síndrome i en adults de 60 anys s’arriba ja al 50%.

Les causes de la boca seca

Les causes d’aquest trastorn són molt variades, des del consum de fàrmacs fins a les malalties sistèmiques com la diabetis passant pel consum de marihuana. Cal vigilar doncs en l’ús i abús d’uns certs fàrmacs. Actualment més de 500 famílies de medicaments són susceptibles de provocar xerostomia.

Els efectes de la boca seca

Els efectes que provoca la boca seca afecten sobretot la cavitat bucal provocant ardors i dolors. També generen:

  • Trastorns alimentaris a causa de la dificultat per a mastegar i deglutir.
  • L’aparició de disgeusia, tal com es coneix a l’alteració del sentit del gust (la carn pot fer gust de metall).
  • Mal alè.
  • Dificultat en l’ús de la pròtesi dental.
  • Problemes en la parla.

A més i segons un estudi recent realitzat en la Universitat de Granada hi ha una vinculació moderada entre l’asma i la xerostomía. Així es va poder confirmar que un gran percentatge dels pacients amb asma també presentaven síndrome de boca seca.

Segons els investigadors les dades obtingudes van indicar que uns certs tractaments amb altes dosis de corticoesteroides inhalats disminueixen la producció de proteïnes salivals, les quals compleixen una funció protectora sobre la mucosa oral, per la qual cosa clínicament aquest efecte es presenta en els casos de xerostomia i en general es veu associat a un pitjor control de l’asma.

Tractament

Per a aconseguir pal·liar els efectes de la síndrome de boca seca primer caldrà fer el diagnòstic a través de l’exploració física de la mucosa bucal, de la llengua,… A més per a mesurar el flux salival i el grau de xerostomia, caldrà fer una sialometria.
Per a pal·liar la xerostomia en casos irreversibles es poden recórrer a diversos procediments:

Estímuls locals

Es basen en estímuls mecànics com a augment de la funció masticatòria menjant aliments que requereixin una masticació més enèrgica com les pastanagues, ingerir xarrups d’aigua durant els menjars, mastegar xiclets sense sucre. Els estímuls gustatius són aliments àcids-amargs que augmenten la salivació, encara que el benefici obtingut és escàs.

Fàrmacs

Encara que la xerostomía la provoquen molts fàrmacs, hi ha alguns que ajuden a pal·liar-la, com la pilocarpina, la anetoletritiona, o el betanecol, entre altres.
Substituts salivals: són solucions acuosoiónicas i de carboximetilcelulosa, amb mucina, glucoproteïnes i preparacions amb contingut enzimàtic, que imiten a la saliva.
Prevenció de càries: com el raspallat de dents, la limitació en el consum d’hidrats de carboni d’absorció ràpida, ús de gels de fluor i antisèptics bucals com la clorhexidina.

Tens algun d’aquests símptomes?, veuen a veure’ns a qualsevol de les nostres clíniques, tenim un pla de prevenció totalment gratuït per a tu.

Escoltar el consell de ràdio

Foto via  Jelleke Vanooteghem


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts