Al llarg de la vida, totes les persones acudirem en desenes d’ocasions al dentista, i tots tenim clar qui és el dentista i què fa. No obstant això, quan algú ens parla de l’estomatòleg, moltes persones arruguen el nas i, no gaire segures es fan una vegada i una altra la mateixa pregunta però i què és un estomatòleg? T’ho expliquem.
Doncs bé, l’estomatòleg és una persona que en primera instància es va llicenciar en medicina, després de la qual cosa, va triar com a especialitat estomatologia, és a dir, totes les ciències relacionades amb la cura de la boca.
Els metges que van estudiar estomatologia es van especialitzar en la cura integral de la boca: genives, el paladar, les glàndules salivessis, la mandíbula, l’os maxil·lar, i per descomptat totes les patologies dentals i els seus diferents tractaments.
En llegir aquestes línies, segur que molts pensen que, justament això és el que fan els dentistes o odontòlegs. Llavors què és un estomatòleg? En què es diferencia d’un odontòleg?
Diferències i similituds entre estomatòlegs i odontòlegs
Doncs bé, avui dia, en termes legals els estomatòlegs no són diferents dels odontòlegs. Els pacients no notaran la diferència entre estomatòleg i odontòleg en l’assistència rebuda, i davant la Llei tots dos són considerats dentistes igualment.
És important ressaltar que un dentista que ha estudiat odontologia té les mateixes competències adquirides en relació a la salut bucodental que un estomatòleg, encara que el seu recorregut acadèmic no sigui el mateix.
Tanmateix, això no ha estat així sempre. De fet, abans de 1987, els mèdics estomatòlegs eren els únics professionals sanitaris legalment autoritzats per a tractar a un pacient en un gabinet dental a Espanya.
Per a aconseguir-ho, aquestes persones havien d’invertir sis anys a cursar la carrera de medicina, i altres tres més per a fer el MIR (Metge Intern Resident), igual que succeeix amb la resta d’especialitats mèdiques.
Però això només succeïa a Espanya, ja que en la resta de països europeus del nostre entorn com Itàlia o França, un dentista podia exercir legalment després de superar una carrera universitària de tres cursos.
Quan va desaparèixer en Medicina l’especialitat d’Estomatologia?
Per això, després de produir-se l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, els estudis d’odontologia es van equiparar als de la resta de països membres, i es va implantar la carrera d’odontologia, que qualificava per a la cura i tractament de la boca després de cinc cursos acadèmics.
En poc temps van ser moltes les universitats que van implantar aquests estudis en la seva oferta acadèmica, al mateix temps que l’estomatologia desapareixia d’entre les especialitats de medicina.
Per aquesta raó, els estomatòlegs en actiu solen ser professionals de més edat que els odontòlegs.
Cal deixar molt clar que una vegada finalitza el seu grau en odontologia i després de col·legiar-se, un odontòleg pot exercir la professió exactament igual que un mèdic estomatòleg i, legalment tots dos professionals són dentistes.
No obstant això, és evident que un estomatòleg té formació mèdica, i aquesta pot ser especialment beneficiosa en alguns casos de malalties periodontals derivades d’altres malalties com la diabetis o trastorns cardiovasculars que, d’altra banda, són coneixements que un odontòleg també pot adquirir.
És millor acudir a un odontòleg o a un estomatòleg?
En resum, tots els pacients poden estar al 100% tranquils en posar-se en mans tant d’un estomatòleg com d’un odontòleg, ja que tots dos estan plenament qualificats per a exercir la professió de dentista i tenen els coneixements i competències necessaris per a solucionar tots els problemes de salut i estètica bucodental que es produeixin. De fet, tots dos et diran exactament el mateix sobre les causes de la gingivitis i com prevenir-la, i de la resta de patologies dentals que existeixen.
Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament
Opcions de finançament
Garantia de satisfacció
Odontòlegs experts
Resum de la privadesa
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes de tercers
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Galetes addicionals
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!