Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

28/03/2024 | Blog

Què és la piorrea o periodontitis i com detectar-la?

La piorrea o periodontitis és una malaltia oral que afecta un gran nombre de persones de manera totalment sigil·losa i pot arribar a danyar seriosament la teva salut bucodental i la integritat de les teves dents i genives, ja que en la majoria dels casos no presenta dolor. Si vols saber en què consisteix exactament, com detectar-la o com prevenir-la, t’aconsellem que llegeixis les següents línies.

tengo piorrea - periodontitis

La periodontitis és el nom clínic pel qual es coneix a una malaltia de les genives que, si no es tracta a temps, pot resultar catastròfica per a la nostra salut bucodental. En termes més col·loquials, a aquesta malaltia se la coneix com a piorrea, i es produeix quan existeix una infecció o una inflamació en les genives i no es tracta. Aquesta infecció o inflamació és el que es denomina com a gingivitis. Potser vols conèixer les causes de la gingivitis i com prevenir-la.

Com que no és tractada, la gingivitis s’estén des del teixit gingival extern en el qual s’inicia fins als lligaments i l’os que suporta a les dents.
Quan la infecció arriba als lligaments i l’os, acaba per deteriorar-los produint el seu desgast i, per tant, una retracció gingival, provocant que les arrels dentals quedin a la vista i, com a resultat, sembli que les dents són més llargs.
En perdre el suport natural de les dents, el que succeeix després és que aquests es van afluixant a poc a poc, i finalment poden arribar a caure.

Fases de la piorrea o periodontitis

Com succeeix amb multitud de patologies, la piorrea o periodontitis passa també per diferents fases que comporten diferent gravetat.

Primera fase:

En les seves fases inicials, hi haurà inflamació en les genives amb sagnat espontani, normalment en menjar o raspallar-se les dents. És la fase menys greu i el que es coneix com a gingivitis, una molesta malaltia molt comuna.
Posteriorment, començaran a formar-se bosses en les genives, generalment entre les dents.

Segona fase:

Després serà el torn perquè comenci a donar-se la pèrdua inicial d’os, ja que la infecció va aprofundint cada vegada més i danyant tot al seu pas.
A conseqüència d’aquesta pèrdua d’os inicial, es produirà una retracció gingival, ja que les genives estan unides a les peces dentals gràcies a l’os.

Última fase:

La següent fase és gairebé predictible. Com a conseqüència de la retracció de les genives les dents es veuran molt més llargs, ja que l’arrel queda exposada.
Finalment, si la piorrea o periodontitis ni és detectada, ni és tractada a temps, com a resultat les dents començaran a moure’s, fins que abans o després acabin caient.

Com sé si tinc piorrea?

Existeixen alguns símptomes que poden alertar-te que existeix una possible piorrea en les teves genives i que has de posar-te en mans del teu dentista de confiança al més aviat possible.

Símptomes:

• Sagnat espontani de les genives.
• Enrogiment de les genives. Estaran d’un color vermell brillant en comptes del típic rosa coral que han de tenir unes genives sanes.
Sensibilitat dental com a conseqüència de la retracció de les genives i l’exposició de l’arrel dental.
• Dents allargades amb una estètica lletja que al pacient li desagradaran.
• Mal alè.
• Molt de dolor de dents, sobretot en menjar.
• Finalment, en els casos de piorrea o periodontitis molt avançades, les dents es mouen i al temps cauen.

Com prevenir la piorrea o periodontitis?

Per sort, existeixen diverses coses que pots implementar per a prevenir l’aparició de la piorrea o periodontitis.

Per part teva, hauries de mantenir una correcta higiene dental utilitzant almenys dues vegades al dia el raspall de dents i el fil dental. Perquè així la placa bacteriana no s’acumuli de forma supragingival i subgingival.
A més, per a evitar en la mesura que sigui possible l’aparició de piorrea o periodontitis, hauràs d’anar amb compte amb l’alimentació. Evitar els aliments que continguin sucres i consumir en el seu lloc aquells que ajudin a reforçar l’esmalt, t’ajudarà molt.

Per a acabar, és molt important que no et saltis la teva visita anual al dentista perquè aquest pugui descartar possibles patologies i realitzar-te la teva neteja oral anual. D’aquesta manera, l’especialista detectarà la malaltia de les genives a temps i tractarà la gingivitis.

Però si amb totes les cures les teves genives pateixen piorrea o periodontitis, consulta a un odontòleg.
Aplicarà el tractament oportú a la teva malaltia començant per dur a terme un
 periodontograma, és a dir, una història clínica de les teves genives. En acabar el tractament, el teu odontòleg de confiança t’indicarà els passos a seguir i et recordarà que has de portar a cap controls de genives per a tota la vida. Això és pel fet que la piorrea o periodontitis és una malaltia inflamatòria crònica.


Categories: Periodòncia

Etiquetes: Genives

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts

    Ets pacient d'Instituts Odontològics?


    El responsable del tractament de les dades facilitades es Apollonia Topco, S.L.U. La finalitat del tractament és atendre a la teva sol·licitud d’informació i en cas que ho autoritzis, enviar-te informació sobre els nostres productes i/o serveis. La base legal del tractament és l’interès legítim en atendre a la teva sol·licitud i el consentiment facilitat per l’enviament de comunicacions comercials, si escau. Podràs exercir els drets d’accés, rectificació, limitació, oposició, portabilitat, o retirar el consentiment enviant un email a: rgpd@ioa.es . També pots presentar una reclamació davant l’Autoritat de Control (AEPD). Pots consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra  política de privacitat.