Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

26/09/2023 | Blog

Quina és la millor manera de netejar els aparells d’ortodòncia?

Una de les qüestions més importants en els tractaments d’ortodòncia és la higiene. Ja siguin bràquets tradicionals o ortodòncia invisible, mantenir uns hàbits de neteja adequats és fonamental perquè els aparells compleixin la seva funció alineadora i que les dents i genives es mantinguin sanes. No podem oblidar que l’ortodòncia ens acompanyarà durant diversos mesos, així que hem de prendre les mesures necessàries per a netejar bé la dentadura i evitar l’aparició de tosca i placa bacteriana als espais de difícil accés.

Hi ha diverses coses que cal tenir en compte a a l’hora de neteja de l’ortodòncia. Hi ha kits d’higiene específics, que inclouen raspalls interdentals i especials per als aparells, col·lutoris i fins i tot cera dental, però el més important, el que no podem descuidar de cap manera, és el raspallat tradicional de les dents. El procés requereix la mateixa atenció que si no portéssim aparells, amb la dificultat afegida que trobarem obstacles que també cal netejar a consciència.

Per a la neteja dels bràquets tradicionals, disposem d’utensilis especials, mentre que els alineadors d’ortodòncia invisible compten amb el seu propi sistema d’higiene, que els protegeix per garantir que compleixin la funció al llarg de tota la vida útil.

Com netejar els bràquets

Cómo limpiar los bracketsEls bràquets són un element estrany a la boca on és fàcil que s’acumulin restes de menjar. Si no els netegem bé, poden afavorir l’aparició de placa bacteriana i, per tant, ser un risc per a la salut bucodental. La bona notícia és que mantenir una bona higiene dels aparells d’ortodòncia és senzill; únicament requereix constància i cert grau de meticulositat.

El procediment de neteja dels bràquets comença amb una esbandida de la boca amb aigua per retirar les restes d’aliments que hagin pogut quedar atrapades entre els filferros i les dents, així com en els altres elements que componen l’ortodòncia. A continuació, raspallem amb moviments circulars, cobrint tota la superfície de cada peça dental que no tapen els bràquets.

Ara arriba el moment d’aturar-nos als aparells. Per això, disposem de raspalls interdentals, que, gràcies a un capçal allargat i estret, permeten eliminar la brutícia dels espais menys accessibles. També hi ha raspalls especials per a ortodòncia, petits, amb perfil en forma de V, que faciliten la neteja dels bràquets i la resta d’elements de l’ortodòncia fixa. El capçal és flexible i les cerres del raspall tenen la suavitat necessària per dur a terme una higiene precisa i alhora delicada amb els aparells.

Per completar una neteja meticulosa, és recomanable fer servir un fil dental, indicat específicament per a la neteja interdental de persones que porten ortodòncia.

Com netejar l’ortodòncia invisible

como limpiar ortodoncia invisibleEls alineadors que es fan servir en els tractaments d’ortodòncia invisible són removibles, cosa que permet raspallar les dents a la manera tradicional, sense haver d’invertir l’extra d’atenció que requereix la higiene de la boca amb bràquets. Òbviament, el raspallat és imprescindible després de cada àpat, però no n’hi ha prou, ja que les fèrules també han de mantenir-se lliures de qualsevol resta que pugui perjudicar la seva funció i afectar la salut de dents i genives.

Els aparells d’ortodòncia invisible s’han de netejar com a mínim un cop al dia, amb cura de no utilitzar productes agressius que els puguin deteriorar. El mètode més recomanable és el de tota la vida: aigua i sabó suau, amb PH neutre. Després cal esbandir-los bé amb aigua i, quan no els estiguem usant, guardar-los a la seva funda, que també hem de mantenir neta.

Al mercat hi ha productes específics per a la neteja dels alineadors d’ortodòncia invisibles. Es tracta de solucions líquides que contenen ingredients com proteasa i peròxid d’hidrogen i que eliminen els microorganismes perjudicials. També podem fer servir bicarbonat de sodi diluït en aigua, o bé pastilles per a la neteja de l’ortodòncia. Són comprimits efervescents que eliminen els bacteris causants de la mala olor i de la formació de placa. Es col·loquen en un recipient amb aigua i l’únic que cal fer és submergir-hi els alineadors durant uns 15 minuts i després aclarir-los amb aigua.

Ja hem vist que hi ha diverses maneres senzilles i innòcues de netejar els aparells d’ortodòncia invisible. En canvi, hem d’evitar recórrer a productes agressius, com ara netejadors de dentadures postisses, glopeigs bucals amb alcohol, sabons perfumats o amb colorants afegits, pasta dental o raspalls de cerres rígides o gruixudes, ja que poden deteriorar els alineadors.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts