Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

01/02/2023 | Blog

Mossegada creuada, Què és? Com solucionar-la?

Creus que pots tenir la mossegada creuada però vols assegurar-te? Vols saber amb certesa què és, quines possibles conseqüències té per a la teva boca i com pot solucionar-se? Llavors t’interessarà molt llegir les següents línies en les quals t’expliquem tot això de manera que totes les teves preguntes quedin resoltes.

Comencem pel principi. La mossegada creuada es presenta quan, en tancar completament les teves dents, algun o totes les dents de l’arcada superior queden per darrere dels de l’arcada inferior. És a dir, en tancar completament la teva dentadura, les peces dentals de baix sobresurten més que les de dalt. En una mossegada que denominem “normal”, això hauria de ser al contrari; és a dir, quan mosseguem les dents de l’arcada superior han d’estar lleugerament per davant dels de la inferior.

Actualment, aquesta patologia dental suposa un dels problemes de maloclusió més habituals en les consultes dels ortodoncistas, per la qual cosa si has advertit que la tens, no has de preocupar-te en excés, encara que sí que intentar posar-li remei com més aviat millor.

Amb més de 30 anys d’experiència, a Instituts Odontològics posem a la teva disposició unes trenta clíniques dentals pròpies amb els millors professionals i la tecnologia més avançada per a tractar els problemes de mossegada oberta.

 

Quan apareixen els primers símptomes?

Poden donar-se en edats primerenques, a partir dels 3 anys. El més freqüent, però, és que la maloclusió es produeixi entre els 8 i 10 anys, quan en la boca encara coincideixen dents de llet amb les definitives.

 

Tipus de mossegada creuada

Els tipus de mossegada creuada poden ser múltiples, potser tants com boques existeixen, ja que pot afectar a un, dues, o diverses dents.  No obstant això, podem dividir-les en:

 1. Mossegada creuada anterior: es presenta quan la maloclusió o malposició de les dents sol afecta a les dents anteriors, els que es veuen en somriure.
 2. Mossegada creuada posterior: quan la malposició de les peces dentals afecta només a la part posterior de les arcades dentàries quedant ben posicionats les dents anteriors.
 3. Mossegada creuada unilateral: quan el problema de maloclusió només afecta a un dels dos costats de l’arcada, bé sigui l’esquerre o bé sigui el dret.
 4. Mossegada creuada bilateral: quan la mossegada creuada afecta als dos costats de l’arcada dentària.

Així mateix, depenent del motiu pel qual s’hagi originat la mossegada creuada podem dividir-la en:

 1. Mossegades creuades dentàries: els ossos maxil·lars tenen una posició correcta, però les peces dentals superiors s’inclinen cap a l’interior.
 2. Mossegades creuades esquelètiques: el maxil·lar superior és d’una grandària inferior al de la mandíbula, la qual cosa fa que les dents d’aquesta arcada quedin per dins dels de l’arcada inferior.
 3. Mossegades creuades mixtes: es donen quan existeix mossegada dentària i esquelètica al mateix temps.

 

Conseqüències de la mossegada creuada

Les conseqüències de tenir la mossegada creuada poden ser de diferent índole i provocar en el pacient diferents patologies.

 • En primer lloc, el no tractar la mossegada creuada provocarà el desgast anòmal de les peces dentals i, per tant, si la mossegada creuada és molt severa, pot arribar a produir fins a la pèrdua de peces dentals.
 • A més, aquesta maloclusió pot influir en la correcta fonació i masticació, impedint per tant la correcta pronunciació o provocar alteracions de l’aparell digestiu per no triturar els aliments correctament.
 • Així mateix, aquesta maloclusió pot influir en l’articulació  temporomandibular i provocar múltiples malalties com a bruxisme, una asimetria facial, dolors de mandíbula, dolors cervicals, de cap etc.

 

Com es pot evitar?

Per a evitar l’aparició, el més important és diagnosticar-ho i tractar-ho de manera precoç. D’aquesta manera, evitarem complicacions futures.

En edat infantil, per exemple, és bo evitar l’ús del xumet o que els nens es llepin el polze, ja que pot provocar una deformació del paladar i moviment en la posició de les dents de l’arcada superior.

mossegada creuada

 

La mossegada oberta es pot corregir?

Sí, l’ortodòncia sol ser la solució més comuna per a tractar-la. Ara bé, el més indicat és visitar el dentista de manera regular, ja que cada cas es tracta de manera diferent.

 

Tractaments per a la mossegada creuada

Existeixen diversos tractaments, en general ortodòntics, que poden realitzar-se en el pacient per a aconseguir solucionar la mossegada creuada. Per a poder triar el tractament precís que necessita cada pacient, aquest haurà de sotmetre’s a un diagnòstic exhaustiu  per part de la seva ortodoncista.

També cal ressaltar que és important el diagnòstic precoç d’aquesta maloclusió ja que així s’aconseguiran uns resultats més ràpids i satisfactoris.

Si la mossegada creuada és  esquelètica, és a dir, que el maxil·lar té una grandària inferior, el tractament que el ortodoncista durà a terme serà la col·locació d’un expansor que obrirà el paladar i farà augmentar la grandària del maxil·lar en uns pocs mesos. Aquest tractament pot dur-se a terme únicament en nens, ja que només és efectiu mentre es produeix el creixement ossi.

Si aquesta patologia es dona en adults i l’expansió del maxil·lar és severa, farà falta realitzar una cirurgia que faci possible l’expansió del paladar. No obstant això, si l’estrenyiment del maxil·lar de l’adult no és molt sever, podrà corregir-se amb un exhaustiu tractament d’ortodòncia.

Per a corregir la resta de tipus de mossegades creuades, el dentista pautará el tipus d’ortodòncia més convenient per a cada cas i donarà els  consells imprescindibles en el tractament d’ortodòncia.

 

 


Etiquetes: Mossegada creuada

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

 • Opcions de finançament
 • Garantia de satisfacció
 • Odontòlegs experts