Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

03/06/2024 | Blog

Les regles d’or del raspallat

Les regles d’or del raspallat de dents per a gaudir d’una boca sana

La immensa majoria de la població es raspalla les dents diàriament, un 95%, segons llancen les dades de l’últim Baròmetre de la salut bucodental a Espanya, que presentem al març. El recomanable és fer-ho després de cada menjar, alguna cosa que compleixen quatre de cada deu persones. El mateix número es raspalla dues vegades al dia. Ara bé, quantitat a part, sabem si la qualitat del raspallat és la correcta? Quin és el procediment adequat? Cada quant cal renovar el raspall de dents? L’elèctric també que canviar-ho? Saps què és un raspall interdental i com utilitzar-lo?

En el següent article trobaràs la resposta a aquestes preguntes bàsiques per a mantenir una bona salut bucodental.

raspallat

Com cal raspallar-se les dents?

El primer a tenir en compte per a la correcta salut dental és que cal raspallar-se després de cada menjar. No obstant això, no és aconsellable fer-ho immediatament, sinó deixar passar una mitja hora perquè la saliva faci el seu treball, disminuint el grau d’acidesa de les substàncies presents en la boca.

En raspallar-nos, freguem els àcids contra les dents, de manera que si ho fem just en acabar de menjar, estarem facilitant la seva acció perjudicial. En canvi, si deixem actuar a la saliva, ens prepararà el terreny perquè el raspallat sigui realment efectiu.

El segon a tenir en compte és la quantitat de pasta dentifrícia necessària: és important usar la justa per a evitar que la boca s’ompli d’escuma. I una altra cosa fonamental és com ens raspallem: amb moviments verticals, peça a peça. Si desplacem el raspall horitzontalment, estarem arrossegant els microorganismes per tota la boca i afavorint que s’acumulin entre les dents i sota les genives.

Apresa la teoria, l’important ara és aplicar-la a consciència. Ens raspallem les dents per a eliminar les restes de menjar que afavoreixen el desenvolupament dels bacteris causants de les càries, de manera que hem de prendre’ns el temps necessari: com a mínim, dos minuts. I sense oblidar-nos de la llengua. L’ideal és utilitzar un raspall lingual, fregant de darrere cap endavant. Amb el treball complet, és el moment d’esbandir-nos bé amb aigua.

Quan cal renovar el raspall de dents?

El raspall de dents es deteriora per l’ús, així que, perquè el raspallat sigui eficaç, cal canviar-lo quan no pot complir bé amb la seva funció. Els filaments, tant en els raspalls manuals com en els elèctrics, es desgasten més o menys ràpidament depenent de les vegades que ens raspallem al dia i de la força amb què el fem (exercir massa pressió provoca l’erosió de les dents, així que és un hàbit a evitar). El cas és que, si fem un ús normal, el raspall cal renovar-lo aproximadament cada tres mesos. El mateix s’aplica per al capçal del raspall elèctric.

De totes maneres, hi ha altres circumstàncies que poden requerir el canvi de raspall. Per exemple, una malaltia. Després de patir una afecció en la boca, cal rebutjar-ho, perquè la infecció es pot mantenir en les truges (tant en el raspall manual com en el capçal de l’elèctric) i tornar a contagiar-nos.

El raspall interdental

El raspallat habitual és imprescindible per a mantenir una higiene bucodental correcta. No obstant això, per molt bé que ho fem, és molt difícil retirar totes les restes de menjar que s’acumulen entre les dents. Per a això, disposem del fil dental, però també existeixen els raspalls interdentals o interproximals, més petits que els convencionals i amb un capçal cilíndric dissenyat específicament per a eliminar la placa i els bacteris que s’amaguen entre les peces dentals.

Estan disponibles en dos dissenys principals: rectes o colzats. Els segons són més ergonòmics, per la qual cosa estan més estesos. A més, es classifiquen per a grandària, cadascun amb un color diferent per a facilitar l’elecció del qual millor s’ajusti a l’espai interproximal de la nostra dentadura. És important que, a l’hora d’usar el raspall interdental, siguin els filaments, i no el filferro entorn del qual estan disposats, els que facin contacte amb les dents.

L’ús d’aquests raspalls és sobretot recomanable per a les persones amb implants dentals o que pateixen patologies periodontals, perquè en aquests casos els espais entre les dents solen ser majors de l’habitual. També són necessaris en el cas d’estar seguint un tractament d’ortodòncia fixa, ja que amb el raspall convencional resulta més complicat aconseguir una bona neteja entre els bràquets.

Seguir uns bons hàbits d’higiene és la millor manera d’evitar problemes de salut bucodental. El raspallat és la principal mesura preventiva, de manera que hem de prendre’ns-ho molt de debò perquè la nostra boca romangui sana.

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts