Com reconèixer els diferents tipus de lesions bucals
Les lesions bucals són protuberàncies o llagues que poden aparèixer en qualsevol part de la boca, la llengua, els llavis, la part interna de les galtes o les genives. Poden resultar doloroses o antiestètiques, amb el problema afegit que poden tenir l’origen en altres patologies més greus d’origen metabòlic, hematològic, endocrí o infecciós.
És per això que es recomana visitar l’odontòleg tan aviat com sigui possible, sobretot si la lesió dura més d’una setmana, per poder revisar-la i començar a tractar-ne no tan sols els símptomes, sinó també la causa real, perquè no es repeteixi.
Tipus de lesions bucals
Hi ha múltiples tipus de lesions bucals. Entre les més comunes es troben aftes, leucoplàsia, herpes labial i candidiasi.
Aftes
Es caracteritzen per ser lesions grogues o blanquinoses i amb un anell extern vermellós. Són més freqüents en les dones. És important ressaltar que no són contagioses. Es poden confondre amb altres patologies, com l’herpes labial, però la diferència és que les aftes es produeixen a l’interior de la boca, mentre que l’herpes ho fa fora de la boca.
Malgrat no conèixer-ne la causa real, alguns experts l’associen a malalties immunològiques (grip o refredat) i infeccioses (bacteris o virus). A més a més, es relacionen amb l’herència, l’estrès, el tabaquisme, els canvis hormonals o la deficiència d’algunes vitamines, com la B12.
Aquestes lesions se solen curar al cap de 7 o 10 dies, i és comú que tornin a brotar passat un temps. Els ungüents tòpics i analgèsics poden comportar un alleujament temporal.
Leucoplàsia
Són lesions que tenen l’aspecte d’una placa blanquinosa i espessa i que es troben a les genives, l’interior de la galta o la llengua. Sorgeixen per diferents causes, com dents trencades, mossegades a la galta, tabaquisme o l’ús de pròtesis dentals. Normalment, l’odontòleg acostuma a fer una biòpsia per descartar que es tracti d’una lesió d’origen cancerós, tot i que té una incidència de només el 5% dels casos de leucoplàsia.
Per tractar la leucoplàsia cal suprimir els factors que la causen, com el tabac o les pròtesis dentals.
Herpes labial
Es tracta d’un conjunt d’úlceres o butllofes vermelloses i elevades que després es tornen crostoses. Apareixen al voltant dels llavis i de vegades sota el nas. És causat pel virus de l’herpes simple, és molt contagiós i, un cop manifestat el virus, pot romandre inactiu durant tota la vida al cos i provocar infeccions recurrents.
El pacient pot experimentar sensibilitat, formigueig, cremor o picor, símptomes característics d’aquesta lesió. En els nens es pot confondre amb un refredat, ja que es poden presentar amb febre. Així mateix, l’herpes labial es relaciona amb canvis hormonals com la menstruació o l’estrès, l’exposició al sol, la febre o altres condicions. Les lesions solen durar una setmana aproximadament i, malgrat que el virus no té cura, podem fer servir analgèsics o antivirals, que proporcionen alleujament i ajuden a curar més ràpidament la lesió que és visible.
Candidiasi
És una malaltia d’origen micòtic provocada per un fong anomenat Candida albicans, que es manifesta amb lesions de tipus placa de color groguenc o blanquinós i es pot situar en qualsevol zona de la mucosa oral. S’associa a malalties del sistema immunològic i amb l’ús de pròtesis dentals.
El tractament consisteix a mantenir una correcta higiene bucal i administrar antimicòtics o col·lutoris bucals, i si la causa és l’ús d’antibiòtics o anticonceptius orals, cal reduir-ne la dosi o canviar el medicament.
Recorda que és de summa importància mantenir una cura bucal adequada, per evitar les diferents malalties que afecten la nostra salut i la nostra confiança. En el cas que persisteixin, no dubtis a acudir a un especialista.