Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

17/01/2023 | Blog

La malaltia del petó i altres malalties que es contagien per la boca

Algunes enfermetats contagioses es contreuen a través de la boca per mitjà de la saliva. Una d’elles és la famosa mononucleosi, també dita comunament malaltia del petó. Coneix més sobre aquesta malaltia i sobre la resta de les quals poden contreure’s via oral.

A més de ser una de les parts de l’aparell digestiu més importants ja que és l’única que està en contacte directe amb l’exterior, la boca és un gran focus de contagi de malalties, ja que en ella s’allotgen milions de bacteris.

 

Com es produeix el contagi de la malaltia del petó?

Aquest indesitjat contagi es produeix a través de la saliva, que actua de vehicle dels bacteris que viatgen d’unes persones a altres per mitjà d’accions tan quotidianes com:

 • Besar
 • Beure del mateix got o ampolla
 • Compartir coberts
 • Bufar
 • Esternudar
 • Parlar molt prop de la cara de l’altre.

Per això, és important conèixer i evitar alguns d’aquests hàbits perjudicials per a una correcta salut bucodental, evitant així els bacteris nocius i els contagis.

En les següents línies et parlarem de la “famosa” malaltia del petó i de la resta de patologies que es contagien a través de la boca.

Què és la malaltia del petó o mononucleosi?

La mononucleosi infecciosa o malaltia del petó és una patologia viral infecciosa. És causada per una mena de virus de l’herpes, virus Epstein-**Barr (EBV), que es transmet a través de la saliva, usualment a través dels petons; d’aquí el seu nom. Aquest patogen pot afectar els limfòcits i desencadena la destrucció de glòbuls blancs. Per això un dels seus principals símptomes és el cansament.

En la majoria de les ocasions es manifesta com una malaltia bastant lleu els símptomes de la qual més característics són feblesa i cansament. Això perquè el virus afecta als nostres limfòcits afeblint així al sistema immune.

En els nens, la malaltia del petó se sol manifestar amb símptomes molt semblants als d’una simple grip i la seva recuperació és més ràpida. En el cas d’adolescents o adults joves, els símptomes solen ser febre, fatiga i mal de coll.

El diagnòstic de la mononucleosi sol produir-se per l’anàlisi dels símptomes, després del que es confirmarà després de realitzar al pacient diverses proves clíniques.

Encara que la malaltia del petó no sol tenir conseqüències fatals, en comptades ocasions el virus aconsegueix romandre en la sang, per la qual cosa afectarà el pacient la resta de la seva vida.

 

Tractament per a la malaltia del petó

L’objectiu del tractament per a la malaltia del petó és únicament alleujar els símptomes, i el metge, a més de receptar-nos alguns medicaments per a això, analgèsics i antiinflamatoris, prescriurà al pacient repòs, hidratació abundant i gàrgares amb aigua salada per a pal·liar la irritació de la gola.

El virus pot romandre en l’organisme entre dues i quatre setmanes, encara que en alguns casos la sensació de cansament durarà encara diversos mesos.

El nostre consell és que, per a prevenir-la, et posis en mans de professionals acreditats, com els que tens a la teva disposició a Instituts Odontològics.

 

Altres malalties que es contagien a través de la boca

Ara que coneixem què és la malaltia del petó, com es contagia i el tractament a seguir, enumerarem algunes de les malalties que també es transmeten per via oral:

 

 • Catarros o refredats: quan el virus que ha provocat el catarro o refredat viatja de la gola a la boca, aquest pot viatjar a través de la nostra saliva fins algú i contagiar-li.
 • Càries: sí, les temudes càries, un enemic silenciós, poden contagiar-se a través de la saliva, ja que no són una altra cosa que bacteris que s’han acumulat en les peces dentals danyant-les, i per tant són susceptibles de viatjar a través de la nostra saliva i introduir-se en la boca de l’altre.
 • L’herpes labial: l’herpes labial forma butllofes en els llavis o la boca. Aquestes doloroses butllofes a vegades erupcionen podent provocar el contagi en entrar en contacte amb la boca d’un tercer.

 

És important aclarir que la varicel·la és un virus de la família dels herpes i que, sobretot en els adults pot ser greu i desencadenar complicacions si no es tracta a temps. D’aquí ve que s’extremin les precaucions per a evitar contagis.

 

 • Hepatitis B: aquesta greu malaltia es contagia a través de la saliva i de la sang i les mucoses. És a dir, si existeixen ferides sagnants en la boca del pacient. Quan alguna d’elles entra en contacte amb una altra persona sana es produeix el contagi. Es tracta d’una patologia molt contagiosa, per la qual cosa és absolutament necessari extremar les precaucions i mantenir a ratlla la cartilla de vacunació.
 • Meningitis bacteriana: diem meningitis a les malalties que produeixen la inflamació de les meninges, les membranes que protegeixen i envolten el cervell i la medul·la espinal. Com sabem són malalties molt greus que poden portar amb si múltiples efectes secundaris i fins i tot la mort. Es contagia a través de la saliva o per contacte directe, i nombrosos estudis han determinat que els petons profunds són un gran risc.

Escoltar el consell de ràdio


Etiquetes: Lesions bucals

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

 • Opcions de finançament
 • Garantia de satisfacció
 • Odontòlegs experts