Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

28/03/2022 | Blog

La importància de les revisions periòdiques per conservar una bona salut bucodental

La boca és un element imprescindible del nostre organisme, en primer lloc, perquè és la porta d’entrada dels aliments. També és fonamental per expressar-nos i comunicar-nos. Si no la cuidem de manera adequada, pot patir nombrosos problemes que no només afectaran la salut bucal sinó que derivaran en altres afeccions importants. Per evitar-ho, és molt recomanable acudir al dentista per a una revisió bucodental periòdica. Amb quina freqüència cal fer-ho?

la importancia de les revisions periódicas per conservar una bona salut bucodental

Hem de tenir en compte que, a més d’aliments, per la boca entren incomptables microorganismes, molts dels quals són patògens. Les dents, les genives i la llengua configuren un hàbitat molt còmode per a ells, per això hem d’adquirir uns sòlids hàbits d’higiene bucodental per prevenir que ens ocasionin problemes. Entre aquests hàbits hi ha les visites periòdiques al dentista. En cas que tinguem una bona salut bucodental, només cal una revisió semestral o anual, tot i que la freqüència dependrà del diagnòstic que resulti d’aquestes visites.

Continua sent habitual que moltes persones evitin la visita al dentista, no ja per a una revisió rutinària, sinó fins i tot quan la boca els fa mal. No és estrany acostumar-se a conviure amb càries, gingivitis i altres problemes de salut bucodental, perquè pensem que el tractament odontològic ens farà més mal. Ara bé, es tracta de creences fruit de la ignorància i dels tòpics, perquè, gràcies als avenços tecnològics, els tractaments són cada vegada menys invasius. En qualsevol cas, amb les revisions bucodentals, que no suposen cap incomoditat, evitem l’aparició d’aquests problemes.

 

Quan cal fer una revisió bucodental?

A l’hora d’establir la periodicitat de les visites, l’edat també és un factor a considerar. Durant la infància, moment en què es comença a desenvolupar la dentadura, és molt important controlar la presència de càries a les dents de llet i que les peces creixin de forma adequada; així evitarem tractaments complexos més endavant.

De la mateixa manera, la cura de la salut bucal és un element fonamental en la qualitat de vida de la gent gran. En edats avançades, els problemes bucodentals, com gingivitis, càries o periodontitis, són més habituals, pel desgast funcional lògic de dents i teixits, i pel deteriorament del nostre sistema immunològic. Per això, cal intensificar les cures preventives i aplicar els tractaments necessaris per evitar que derivin en altres afeccions.

La revisió bucodental redueix el risc de patir malalties. Per establir-ne la freqüència, també cal tenir en compte factors de risc, com les patologies prèvies i els hàbits del pacient. Per exemple, les persones que fumen tenen més probabilitats de desenvolupar problemes a la boca. Així mateix, la salut bucodental és més delicada en les persones que pateixen diabetis i dones embarassades.

El procediment que es fa servir per dur a terme les revisions bucodentals és molt rutinari. Consisteix a examinar l’estat de la dentadura, les genives i la resta de la boca, a fi de detectar possibles problemes i fer-ne un diagnòstic detallat. En el decurs de l’examen, és habitual avaluar altres aspectes rellevants per a la salut bucodental, com ara la mossegada, l’articulació de la mandíbula o la saliva.

 

Quines són les patologies que es poden detectar en una revisió bucodental?

  • Càries: és la malaltia dental més coneguda, que afecta nou de cada deu persones en algun moment de la vida. La combinació dels àcids dels aliments en descomposició i l’acció dels microorganismes patògens ataquen l’esmalt dental i l’esquerden. Si no es tracta a temps, la càries acaba afectant el nervi i, a més d’un dolor agut, pot provocar la pèrdua de la peça.

 

  • Gingivitis: és una afecció de les genives. L’acumulació de placa bacteriana i la tosca provoquen la inflamació del teixit, que pot sagnar i causar dolor. Si no es tracta adequadament, pot derivar en periodontitis.

 

  • Periodontitis: la infecció progressiva de les genives pot acabar provocant la pèrdua del teixit ossi on s’insereixen les dents i el despreniment d’aquestes.

 

La revisió bucodental també permet detectar les lesions bucals, que poden aparèixer a qualsevol part de la boca: llengua, llavis, genives i banda interna de les galtes. Poden resultar doloroses i antiestètiques, i a vegades són indicatives de patologies més greus. Hi ha molts tipus diferents d’aquestes lesions, entre elles, aftes, leucoplàsia, herpes labial i candidiasi.

Si vols conèixer l’estat de la teva salut bucodental, et convidem a demanar cita a qualsevol de les clíniques dentals d’Instituts Odontològics per a una revisió completa. Comptem amb el millor equip humà per atendre’t.

Escoltar el consell de ràdio.

Nota:

Aquesta informació en cap moment substitueix la valoració d’un professional. Per a qualsevol consulta, no dubtis a demanar la teva primera visita gratuïta a Instituts Odontològics.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts