Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

02/01/2023 | Blog

La cirurgia maxil·lofacial

És la branca de l’odontologia que tracta afeccions de la boca, la cara i altres estructures facials, causades per un tumor, un trauma, o el mateix envelliment. Al seu torn, està molt relacionada amb la cirurgia plàstica, la neurocirurgia i l’otorrinolaringologia. Aquesta especialitat abasta gran varietat de procediments. Inclou des d’extraccions corrents com les dels queixals del judici fins a complexes intervencions, com a reconstruccions estètiques, extracció de tumors, reconstrucció o la col·locació de pròtesi.


dentista IO de cirugía maxilofacial

La cirurgia maxil·lofacial

Què és i quan és necessària la cirurgia maxil·lofacial?

Per a solucionar la mala posició de les dents i la consegüent maloclusió, a vegades l’ortodòncia no resulta efectiva, perquè l’origen del problema es troba en una deformitat estructural de l’esquelet facial, ja sigui d’origen congènit, a conseqüència d’un accident, per una malaltia, degeneració o envelliment. En aquests casos, el tractament indicat és la cirurgia maxil·lofacial, una especialitat complexa de la salut bucodental que s’encarrega d’aquelles patologies localitzades en la boca, la mandíbula, el coll o el cap, que afecten la funcionalitat de la dentadura, i que únicament poden resoldre’s mitjançant intervenció quirúrgica.

A més de l’afectació funcional, aquests problemes solen tenir una derivada estètica amb conseqüències directes en l’autoestima i, per tant, en el benestar personal, de manera que el procediment de cirurgia maxil·lofacial indicat aportarà beneficis evidents a la qualitat de vida del pacient.

És el mateix un dentista i un cirurgià maxil·lofacial?

Un dentista no és el mateix que un cirurgià maxil·lofacial. El dentista s’ocupa de tot el vinculat a les dents, implants o pròtesis, malalties de les genives, millora de la posició dentària i altres malalties orals. D’altra banda, el cirurgià maxil·lofacial, encara que tracta les mateixes zones que el dentista, s’especialitza, com el seu nom indica en la cirurgia que va des d’empelts ossis o extraccions dentals complexes. També inclou en la seva àrea de desenvolupament la col·locació dels implants dentals.

 

Quines patologies corregeix la cirurgia maxil·lofacial?

La varietat de procediments quirúrgics que comprèn la cirurgia maxil·lofacial és molt àmplia, i inclou extraccions dentals, implants, reconstrucció de mandíbula i cirurgia correctiva, depenent de quin sigui el problema a solucionar. Algunes de les patologies més habituals són:

  • Pèrdua òssia en el maxil·lar o la mandíbula: es realitza la cirurgia ortognàtica: destinada a la reconstrucció i correcció d’anomalies i deformitats de grandària, forma i posició de les bases òssies de les estructures maxil·lomandibulars.
  •  Lesions de la mucosa oral: són teixits que revesteixen l’interior de la boca que poden sofrir alteracions, per exemple durant l’embaràs.
  • Problemes d’articulació temporomandibulars.
  • Traumatismes facials i tumors: poden ser fractures facials que afecten la funcionalitat i l’estètica, fractures del maxil·lar superior o la mandíbula que alteren la relació entre les dents superiors i inferiors, i les fractures d’òrbita, que afecten la visibilitat de l’ull.

Dins d’aquestes categories, existeixen nombroses variables i, per tant, procediments molt diversos per a corregir-les.

  • Les extraccions o exodòncies, per exemple, permeten extreure de manera senzilla els queixals del judici, dents de llet que no cauen, peces fracturades o amb càries, i, en tractaments per a fer espai (si no existeix alternativa), les peces necessàries per a alinear la resta de dents.
  • Amb la cirurgia mandibular correctiva, es corregeixen els problemes derivats de la síndrome de l’articulació temporomandibular (que pot arribar a la seva substitució per una pròtesi), les fractures maxil·lofacials, la maloclusió, i fins i tot el bruxisme, quan deriva en deformitats genufacials.
  • La cirurgia maxil·lofacial inclou també l’extirpació de tumors que es desenvolupen en la cara, la boca o el coll. Després d’això, és necessari reconstruir la mandíbula mitjançant la inserció de teixit ossi, periodontal o muscular.
  • La cirurgia d’implants també es troba entre els procediments de cirurgia maxil·lofacial, perquè consisteix en la substitució de la peça dental original, danyada o que manca, per una dent artificial amb el mateix aspecte i funcionalitat.

Solucionar la maloclusió

La maloclusió dental succeeix quan les dents estan mal alineats. La conseqüència és que les peces superiors i inferiors no encaixen bé, i això pot degenerar en problemes diversos, com apinyament, dents desviades o un desgast irregular, que, al seu torn, provoquen molèsties en mastegar, dolor en la mandíbula o dificultats per a una correcta respiració.

A vegades, sobretot en l’edat adulta, l’ortodòncia no és tractament suficient per a aconseguir la correcta alineació de les dents, i és necessari recórrer a la cirurgia maxil·lofacial o ortognàtica. Cal tenir en compte que la maloclusió pot ser deguda a una diferència de grandària entre el maxil·lar superior i la mandíbula, cosa que produeix un desequilibri en l’aspecte facial.

Fases del tractament de cirurgia maxil·lofacial

Abans de determinar el procediment quirúrgic a dur a terme per a corregir la maloclusió, és necessari realitzar un diagnòstic precís que permeti planificar amb tot detall el procés a seguir. Aquest estudi definirà quins trets del pacient s’han de modificar mitjançant la cirurgia maxil·lofacial. Encara que el tractament amb ortodòncia no basta per a l’èxit del procés, sí que és imprescindible aplicar-la abans de l’operació per a rectificar la mala posició dental. Aquesta fase dura uns 18 mesos, i resulta fonamental per a obtenir un bon resultat final.

En els casos més greus, la intervenció quirúrgica passa a ser la prioritat, de manera que es prescindeix del tractament ortodòntic. Amb la cirurgia, l’equip mèdic corregeix els problemes d’oclusió, que, depenent de la complexitat de l’operació, requerirà anestèsia local o general. En el segon cas, serà necessària una breu hospitalització.

La complexitat de la cirurgia influirà també en la durada de la fase postoperatòria, que pot anar des de les sis setmanes fins als sis mesos per a recuperar la normalitat en la zona intervinguda. En qualsevol cas, l’última fase del tractament inclou l’ús d’ortodòncia per a fixar la posició de les dents de manera definitiva.

En qualsevol cas, cal començar pel principi; és a dir, reservar una primera cita gratuïta en Instituts Odontològics per a conèixer el teu diagnòstic i el tractament a seguir.


Etiquetes: lesions bucals

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts

    Ets pacient d'Instituts Odontològics?


    El responsable del tractament de les dades facilitades es Apollonia Topco, S.L.U. La finalitat del tractament és atendre a la teva sol·licitud d’informació i en cas que ho autoritzis, enviar-te informació sobre els nostres productes i/o serveis. La base legal del tractament és l’interès legítim en atendre a la teva sol·licitud i el consentiment facilitat per l’enviament de comunicacions comercials, si escau. Podràs exercir els drets d’accés, rectificació, limitació, oposició, portabilitat, o retirar el consentiment enviant un email a: rgpd@ioa.es . També pots presentar una reclamació davant l’Autoritat de Control (AEPD). Pots consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra  política de privacitat.