Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

18/10/2022 | Blog

La càries, un enemic silenciós

La càries és la malaltia dental més coneguda. Es calcula que, al llarg de la seva vida, la patiran nou de cada deu persones. No és un problema greu… sempre que es detecti a temps i se li apliqui el tractament adequat, com els que oferim a Instituts Odontològics.

Caries: qué son, cómo prevenirlas y tratarlas

Saps com es forma una càries?

La temuda càries és una malaltia infecciosa que es caracteritza per la perforació dels teixits durs de la dent a conseqüència dels àcids produïts pels bacteris que es dipositen en les superfícies dentals.

Per tant, apareixen en les dents a causa dels àcids que desprenen els aliments en descomposició que queden acumulats. Els midons, els sucres i els microorganismes presents en la boca interactuen i provoquen una deterioració progressiva que comença amb la desmineralització de les peces dentals.

Els aliments ensucrats creen en la nostra boca l’ecosistema somiat pel streptococcus mutants, el microbi culpable de la càries. Al principi, afecta la part externa de les dents. Comença destruint l’esmalt, continua amb la dentina i, si no la tractem a temps, l’esquerda anirà fent-se més gran, fins a arribar a la polpa dental i al nervi.

Algunes causes de les càries

Els factors que influeixen en la destrucció de les dents i l’aparició de les càries són: la mala alimentació, un estil de vida poc saludable, mals hàbits d’higiene i per descomptat, l’herència genètica de cadascun.

Les càries són una complicació que porta acompanyant a l’ésser humà des dels seus orígens. Les primeres càries de les quals es té coneixement es remunten al Paleolític Superior (entorn de l’any 15.000 aC).

Es tracta d’un trastorn comú que pot aparèixer des del primer moment en què neixen les dents. De fet, afecta a més nens que adults, a conseqüència de l’alimentació, el consum de sucres i substàncies perjudicials per a les dents.

Tractament de la càries

El tractament es compon de dues parts: l’eliminació de la infecció i la reparació de la peça afectada.

Les càries poden ser un problema greu. Si no es tracten, poden destruir la dent i danyar els nervis. Davant això, l’única solució és realitzar una endodoncia o fins i tot, l’extracció de la dent.

El consum d’aliments rics en carbohidrats, dona lloc a àcids que poden danyar les dents. Amb el temps, l’esmalt dental es desmineralitza i es creen les càries.Les zones en les quals més sovint apareixen són: les zones de masticació, la part posterior dels molars i a la regió més pròxima a les genives.

Prevenció de la càries

A pesar que hi ha persones amb més predisposició que unes altres a sofrir càries, com a norma general, la podem evitar menjant aliments no ensucrats i raspallant-nos les dents una estona després de cada menjar, durant uns tres minuts.

Si, malgrat conèixer els riscos de menjar dolços, no et pots estar, fes-ho just després dels menjars, atès que la saliva que la nostra boca ja haurà alliberat compensarà millor l’efecte del sucre en les nostres dents.

Beure aigua fluorada també ajuda a prevenir les càries, així com dormir amb la boca tancada.

A més, has de saber que la càries es transmet. Per la qual cosa, cal tenir en compte que les podem traspassar de pares a fills a través de la saliva. Un motiu més per a mantenir una bona higiene bucodental.

En conclusió,  la prevenció és fonamental. Una correcta higiene oral és la millor opció per a prevenir les càries. És recomanable acudir al dentista almenys dues vegades a l’any, rentar-se les dents després de cada menjar i fer ús del fil dental.

Escoltar el consell de ràdio

Imagen portada vía María Victoria Heredia Reyes


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts

    Ets pacient d'Instituts Odontològics?


    El responsable del tractament de les dades facilitades es Apollonia Topco, S.L.U. La finalitat del tractament és atendre a la teva sol·licitud d’informació i en cas que ho autoritzis, enviar-te informació sobre els nostres productes i/o serveis. La base legal del tractament és l’interès legítim en atendre a la teva sol·licitud i el consentiment facilitat per l’enviament de comunicacions comercials, si escau. Podràs exercir els drets d’accés, rectificació, limitació, oposició, portabilitat, o retirar el consentiment enviant un email a: rgpd@ioa.es . També pots presentar una reclamació davant l’Autoritat de Control (AEPD). Pots consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra  política de privacitat.