Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

08/07/2024 | Blog

Boca sana… i bonica: L’impacte de les xarxes socials al negoci de l’estètica dental

La cerca de la imatge perfecta

Tractaments com els dissenys de somriure i els emblanquiments es veuen reforçats per la cerca de la imatge perfecta que es promou en aquestes plataformes.

L’ús massiu de xarxes socials com TikTok o Instagram està creant conductes a la població que impacten en multitud de sectors, entre ells el dental. La cerca del somriure perfecte és una de les conseqüències d’aquest fenomen que ja es deixa notar en les clíniques dentals.

“La influència de les xarxes socials, voler assemblar-se a influencers i voler tenir la millor imatge en les seves publicacions, està provocant un apogeu en la demanda de tractaments d’estètica dental com els dissenys de somriure, els blanquejaments i els brillants dentals”, assegura la Dra. Sílvia Medina, especialista en estètica i rehabilitació oral a la nostra clínica IO Sant Andreu (Barcelona).

Però en parlar de tractaments odontològics, la part estètica no es pot dissociar de la mèdica. Tots requereixen un bon diagnòstic inicial de cada boca i el seguiment d’un professional qualificat amb coneixements sobre les malalties periodontals, entre d’altres aspectes.

Un exemple serien les facetes dentals, que no consisteixen solament a col·locar unes fines làmines a la cara frontal de la dent. “És necessari realitzar un bon diagnòstic inicial i que el pacient estigui disposat a sotmetre’s a eventuals tractaments previs, com podria ser una neteja, per a poder aplicar les facetes amb seguretat i minimitzant possibles complicacions futures. Posteriorment, cal anar a revisions periòdiques”, precisa la doctora.

xarxes socials

En aquest sentit, les clíniques estan començant a rebre pacients amb problemes greus a la boca per haver-se aplicat tractaments a casa sense la supervisió d’un professional. Aquesta és una tendència promoguda per algunes marques que aprofiten per a llançar campanyes de publicitat, amb la complicitat en molts casos de influencers, en les quals venen tractaments a un preu més reduït que en una clínica dental.

Algunes, que operen sense autorització sanitària, han estat denunciades pel Consell General de Dentistes d’Espanya per dispensar directament al públic productes, com alineadors dentals, la prescripció dels quals està reservada exclusivament a un dentista. “La meva recomanació per a aquelles persones que volen sotmetre’s a un tractament d’estètica dental per primera vegada és que busquin a professionals qualificats, es deixin aconsellar per ells i segueixin tot el tractament segons el pautat”, valora la Dra. Medina.

 

El color de les dents: la cerca del blanc

El color de la nostra dentadura és una de les qüestions que genera més insatisfacció quan parlem d’estètica. La recerca de dents completament blanques, coneguda informalment com a blancrèxia quan esdevé obsessió, és, en essència, antinatural, ja que els tons groc, marró o gris són l’habitual en boques sanes.

Són diversos els factors que influeixen en la coloració dental, alguns d’ells inevitables, com l’edat. “A partir dels trenta anys, el color de les dents tendeix a ser menys lluminós, amb menys tint i mostrar colors vermellosos i groguencs“, assegura un estudi clínic de la Universitat Complutense de Madrid. Aquest també constata diferències entre sexes, afirmant que “les dents de les dones són menys grogues, més clares i menys saturades“. A més, hi ha determinades anomalies dentals que són hereditàries i que poden afectar la superfície dental.

Entre els factors evitables, existeixen els extrínsecs, que poden afectar l’esmalt i generar taques (capa externa), com prendre cafè, alguns refrescos o fumar. Els intrínsecs, d’altra banda, incideixen en la dentina (estructura interna) com l’excessiva exposició al fluor durant la infància o haver patit algun traumatisme.

L’obsessió pel blanc ha afavorit la proliferació en xarxes socials de productes miracle amb què blanquejar les dents a casa, sense necessitat d’acudir a una clínica dental i sense supervisió mèdica, un perill que pot implicar conseqüències com a abrasió de l’esmalt, cremades a les genives i aparició d’hipersensibilitat dental.

L’estètica dental està inclosa dins l’àrea de rehabilitació dental global i consta de diferents tractaments orientats a tornar al pacient la seva funció masticatòria, harmonia dental i  autoestima. Tot i que en molts tractaments odontològics salut i estètica van de la mà, la majoria dels espanyols (55%) solen prioritzar el primer quan acudeixen a un dentista, segons dades del nostre Baròmetre de la Salut Bucodental a Espanya 2024.


Categories: Estètica dental

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts