Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

17/11/2023 | Blog

Higiene dental o curetatge? Diferències entre dos dels tractaments odontològics més comuns

Per què, si vaig al dentista per una higiene dental, potser em diuen: ‘d’acord, però primer hem de fer un curetatge‘? Potser volen cobrar-me per un tractament que no he demanat? La resposta a la segona pregunta és no, cap metge professional receptaria un tractament innecessari.

La higiene dental i el curetatge són dos dels procediments més habituals en qualsevol consulta odontològica. Ambdós estan dissenyats per millorar la salut bucal, però hi ha diferències significatives en els seus objectius, tècniques i aplicacions. Mentre que la higiene treu la placa i el càlcul de la superfície de les dents, el curetatge elimina les butxaques periodontals, és a dir, els espais anormals entre les genives i les dents que alberguen bacteris i toxines.

D’acord, però si jo vull una higiene dental, per què m’he de sotmetre a un curetatge? Doncs perquè quan la placa bacteriana i el càlcul s’acumulen sota les genives, correm el risc de patir malalties com la gingivitis i la periodontitis, i una higiene dental no pot actuar contra això. La higiene és un procediment de manteniment preventiu que és convenient realitzar periòdicament, i el curetatge és un tractament terapèutic al qual es recorre per evitar el desenvolupament de malalties periodontals.

 

 

Com es duu a terme la higiene dental?

La higiene dental, també coneguda com a profilaxi dental, és un complement a la neteja diària de la boca. Evita l’acumulació de càlcul i placa en les zones de difícil accés per al raspall i el fil dental, especialment entre les dents i al llarg de la línia de les genives. La placa és una pel·lícula enganxosa que conté bacteris i restes d’aliments que, si no s’eliminen adequadament, poden derivar en malalties com ara càries, gingivitis i periodontitis.

Els passos per dur a terme el procediment són els següents:

  1. Avaluació preliminar: a Instituts Odontològics comencem el procés amb una radiografia que ens permetrà determinar l’estat general de les dents. A continuació, explorem tots els elements de la boca: dents, genives, llavis, galtes, paladar, sol de la boca i glàndules salivals; comprovem el correcte funcionament de l’articulació temporomandibular, i busquem possibles problemes de mossegada i bruxisme. En funció del diagnòstic i els tractaments prescrits, convindrà realitzar la higiene en una etapa o altra.
  2. Eliminació de placa i càlcul: mitjançant un instrument dental ultrasònic o manual, retirem la placa bacteriana i el càlcul de les superfícies dentals. També eliminem les taques superficials aplicant una pasta especial que, a més, alleuja les dents.
  3. Esbandida: finalment, amb una esbandida dental s’eliminen les restes de plaques i de la pasta aplicada a les dents.

 

Què implica el curetatge?

El curetatge o raspat és un procediment més invasiu i terapèutic utilitzat per tractar o evitar el desenvolupament de malalties periodontals, com la gingivitis i la periodontitis, que afecten les genives i les estructures de suport de les dents, com l’os alveolar. De fet, dur a terme un curetatge és el primer pas per evitar, en un futur, la pèrdua de peces dentals. Un cop determinada la seva conveniència, els passos a seguir són:

  1. Anestesia local: el área a tratar se adormece con anestesia local para minimizar el posible dolor e incomodidad durante el procedimiento.
  2. Eliminació de placa i càlcul: mitjançant un instrument anomenat cureta, rasquem acuradament les superfícies de les arrels de les dents i les butxaques periodontals, eliminant així la placa, el càlcul i els bacteris.
  3. Allisat radicular: amb aquest procés alleugem les superfícies de les arrels dentals per prevenir l’acumulació futura de bacteris.
  4. Esbandida i seguiment: és molt important que el pacient segueixi les recomanacions sobre el cuidat de la boca, de manera que a Instituts Odontològics programem visites de seguiment per a monitorar la salut periodontal.

És rellevant que els pacients comprenguin aquestes diferències i segueixin les recomanacions del seu dentista de confiança per garantir un somriure saludable i durador. La prevenció és sempre la millor estratègia, per la qual cosa la neteja dental diària juga un paper clau en aquesta tasca.”


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts