Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

08/07/2024 | Blog

La higiene bucodental a la infància com el millor camí per al desenvolupament d’una dentadura sana

La importància dels hàbits d’higiene bucodental als nens

Per gaudir d’una bona salut bucodental és molt important adquirir uns hàbits d’higiene correctes des de la infància, fins i tot abans que apareguin les primeres dents de llet. Les genives dels nodons són molt delicades i, tenint en compte la facilitat amb què es porten qualsevol cosa a la boca, hem de parar esment a la higiene oral per a evitar possibles infeccions. Un cop comença la dentició, és el moment de començar amb el raspallat, utilitzant un raspall i una pasta dentifrícia adequats. Les càries són el principal problema de salut dental en edat infantil, de manera que és bàsic treballar la prevenció i en aquest àmbit qui ens pot ajudar més és un professional. Així, és recomanable fer la primera visita a l’odontopediatra amb l’erupció de les primeres dents.

En aquest article detallem els aspectes a tenir en compte en la salut bucodental infantil des del naixement fins que el nen o nena és autònom per a desenvolupar uns bons hàbits d’higiene.

Les perles d’Epstein

Una de les primeres coses que poden cridar l’atenció a la boca d’un nounat són les perles d’Epstein. Es tracta d’uns quistes blanquinosos o groguencs que es formen a les genives i al paladar de la majoria dels nadons, i que, malgrat que el seu aspecte, no han de preocupar-nos perquè són inofensius. Les perles d’Epstein, doncs, no requereixen cap mena de tractament, ja que desapareixen soles, normalment unes dues setmanes després del naixement. De vegades es poden confondre amb dents natals. Per sortir de dubtes, el millor és acudir al pediatre, que amb una exploració senzilla, determinarà la naturalesa.

 

La higiene bucal a lactants

Encara que els nadons no tenen dents i, per tant, no poden desenvolupar càries, sí que és important prestar atenció a la seva higiene bucal. Les restes de llet que queden a la boca poden afavorir l’aparició de candidiasi, de manera que és convenient netejar-los les genives. A la Guia de la cura dental en nadons la Societat Espanyola d’Odontopediatria (SEOP) recomana utilitzar una gasa mullada amb aigua o sèrum fisiològic, cobrir amb ella el dit i passar-lo amb suavitat per les genives i els laterals de l’interior de la boca del nadó.

Aquesta operació, a més de prevenir la candidiasi, ajuda a alleujar les molèsties quan es produeixi l’erupció dental, reforça els vincles afectius i acostuma el lactant de cara a futures revisions bucals.

 

Consells de salut bucodental en nadons

Un dels moments clau en la salut bucodental dels nadons és quan comencen la dieta complementària a la llet. Això coincideix amb la dentició que sol començar cap als sis mesos d’edat i, per tant, és quan cal prendre les mesures de prevenció necessàries per afavorir que els petits gaudeixin d’una dentadura sana.

infància

Quines coses no s’han de fer?

Per exemple, no hem de tastar el seu menjar amb els mateixos coberts que faran servir ells ni bufar sobre els aliments. El motiu és molt simple: la saliva dels adults està plena de gèrmens. Pel mateix motiu, no és bona idea “netejar” el xumet ficant-nos-ho a la boca. Per descomptat, cal evitar els dolços i els aliments rics en sucre, inclosos els sucs.

 

Quines coses sí que cal fer?

Raspallar-se les dents. Sí, les dents de llet cal raspallar-los perquè els nens poden desenvolupar càries i altres infeccions en la boca. Al principi, caldrà ajudar-los fins que aprenguin a fer-ho sols dues vegades al dia. És fonamental evitar l’acumulació de restes de menjar i placa bacteriana en dents i genives usant un raspall tou, de la mida adequada, i una quantitat de pasta dentífrica fluorada de la mida d’un gra d’arròs.

Tenir cura de les dents de llet és la millor prevenció contra les càries i afavoreix el desenvolupament correcte de la dentadura definitiva. Un bon hàbit de prevenció és la visita al dentista, que és recomanable establir-la de manera periòdica una vegada cada sis mesos, a partir de la dentició temporal.

 

Com detectar la càries infantil?

Les dents de llet són un ecosistema idoni per al streptococcus mutans, el microbi culpable de la càries. A la primera fase de la seva acció, ataca la superfície de la dent, l’esmalt, deixant una taca blanca o una petita esquerda. Aquest és el moment en què cal anar al dentista, perquè si no la càries continuarà el seu atac a través de la dentina. En el seu camí cap al nucli de la dent el color de la càries muta a groguenc i, a mesura que agreuja els danys, s’enfosqueix.

L’altre símptoma és el dolor. Si el nen o nena es queixa en menjar dolços, aliments freds o calents, i la sensació perdura, és probable que tingui càries.

 

Els empastaments a les dents de llet

Quan l’exploració del dentista confirma la presència de càries la solució passa per l’obturació dental, el popular empastament. Hi ha una cosa que tots els pares han de tenir gravada a foc: les càries a les dents de llet s’han de tractar amb la mateixa urgència que en una dent definitiva. El fet que es tracti de peces temporals no ha de relaxar la nostra responsabilitat, ja que la infecció continuarà la seva tasca destructiva a la boca infantil, i que un nen perdi les dents de llet abans d’hora afectarà el desenvolupament correcte de la seva dentadura definitiva.

Els empastaments en les dents de llet són molt similars als que es realitzen en adults. L’objectiu és emplenar la cavitat provocada per la càries, restaurar l’estructura de la peça afectada, i així recuperar la seva funció normal, i evitar el dolor i que la infecció es propagui.

Després de l’obturació cal mantenir els hàbits d’higiene dental correctes i les visites regulars al dentista per garantir que el desenvolupament de la dentadura continua el seu procés normal.


Categories: Odontopediatria

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts