Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

23/01/2024 | Blog

Em fa mal un queixal, què faig?

El nom científic per a un mal de queixals és odontàlgia i sorgeix a conseqüència d’una estimulació excessiva de l’arrel nerviosa de la peça dental. Aquesta estimulació provoca una irritació del nervi dental que al seu torn causa el mal de queixals.

Encara que l’odontàlgia pot arribar a causar un dolor molt intens, a vegades es presenta gairebé sense previ avís. Per aquest motiu, és recomanable acudir al dentista tan aviat com es perceben les primeres molèsties, per realitzar un diagnòstic i prendre les mesures necessàries encaminades a evitar un major dany en la peça dental i un mal de queixals molt més agut en el futur.

El mal de queixals pot tenir el seu origen en diverses causes. A continuació parlarem d’algunes de les més freqüents:

Causes més freqüents del mal de queixals

Quan pensem en un mal de queixals, el primer que se’ns en ve al cap és la presència d’una càries. Encara que efectivament les càries profundes es troben entre les causes més comunes de mal de queixals, existeixen també altres afeccions dentals que poden causar un fort dolor. En qualsevol cas, acudir a un odontòleg és l’única forma de determinar quin és l’origen del dolor i iniciar el tractament adequat per fer-lo remetre.

Aquestes són les causes més comunes d’un mal de queixals o odontàlgia:

Càries: És com dèiem la causa més comuna d’un mal de queixals, i té el seu origen en una deficient higiene bucal. Quan no s’eliminen correctament, les restes d’aliments generen placa bacteriana, que al seu torn genera els àcids responsables de danyar la superfície de les peces dentals i provocar l’aparició de càries.
Arrels dentals exposades: de vegades a conseqüència de la retracció de la geniva en casos greus de deteriorament bucal, les arrels de les dents queden exposades a l’exterior. Donat que les arrels són molt sensibles això provoca dolor dental.
Fractura de la mola: encara que de vegades no ens adonem d’això, les dents poden arribar a trencar-se o a patir una fissura que provoqui dolor.
Gingivitis: és una de les afeccions bucals més comunes i es manifesta com una inflamació i infecció de les genives que es pot traslladar a les peces dentals en pitjor estat de conservació, produint dolor.
Bruxisme: el bruxisme nocturn pot provocar un gran dolor en els queixals durant els dies posteriors, i fins i tot pot arribar a provocar la ruptura de la mola.
Lesions en la mucosa oral: són poc freqüents, però poden resultar molt perjudicials per als queixals i per a totes les peces dentals en general.

Possibles solucions davant un mal de queixals

Evidentment, davant un mal de queixals, el recomanable és acudir tan aviat com es pugui a l’odontòleg. Si no és possible acudir de manera immediata, com a mesura prèvia podem recórrer al metge de capçalera, que si ho estima convenient pot prescriure alguna medicació per combatre el mal de queixals, com poden ser analgèsics, antiinflamatoris i fins i tot antibiòtics en cas de detectar una infecció en la zona de la mola. Aquests tractaments poden mitigar o fins i tot fer desaparèixer el mal de queixals, però no solucionaran el problema de fons que l’origina. La solució definitiva passa necessàriament per acudir al dentista.

A més, existeixen altres consells que poden ser de gran utilitat per alleujar el mal de queixals i que són completament naturals, com per exemple aplicar-se fred en la galta per la zona on es trobi la dent dolorida, evitar els aliments durs i cruixents o els que estiguin massa freds o massa calents. Tampoc és convenient exercir pressió sobre la zona ni menjar productes dolços o amb massa sucre.

En qualsevol cas, el millor consell és evitar el mal de queixals, amb una higiene dental adequada i revisions freqüents en el teu dentista.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts