Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

03/10/2022 | Blog

Com influeixen les begudes refrescants a la salut bucodental?

Segur que t’has preguntat més d’una vegada si les begudes refrescants perjudiquen la salut bucodental, i segur que no et sorprèn que la resposta sigui afirmativa. Tots els refrescos són potencialment perjudicials per a la integritat de les nostres dents a causa del seu alt contingut en sucre i àcids, de manera que és aconsellable evitar-ne el consum o, almenys, moderar-lo.

Segons l‘Informe del consum alimentari a Espanya 2021, que elabora el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, l’any passat el consum de begudes gasoses i refrescants va disminuir un 7,6% a les llars, després que el 2020 hagués augmentat un 10 %. Amb tot, els 36,9 euros de despesa per persona i any en aquest tipus de productes encara és un 12,3% superior al del 2019.

Les llars destinen un 2,3% del pressupost per a la compra a aquestes begudes, cosa que dóna com a resultat que el consum per persona i any arribi als 39,2 litres, la meitat corresponents a begudes de cola. Si ens fixem en la tipologia dels consumidors, els adults independents beuen gairebé 64 litres per any, mentre que en segon lloc se situen els joves independents, amb 47,3 litres.

Consecuencias bebidas refrescantes y azucaradas

Per què les begudes refrescants són perjudicials per a les dents?

És un panorama propici al desenvolupament de problemes de salut, especialment relacionats amb la dentadura. Per què?

Les begudes anomenades gasoses i refrescants tenen un pH molt àcid, entre 1,5 i 3, cosa que propicia la desmineralització de l’esmalt. Aquest teixit fonamental per a la protecció de les dents està compost majoritàriament per elements inorgànics (95%), com el calci, que són vulnerables a l’acció dels àcids, tenint en compte que la desmineralització té lloc amb pH inferior a 5 ,5.

Relació entre la càries i el consum de begudes ensucrades i sucs

El consum habitual de begudes refrescants i sucs debilita les nostres dents per l’acció dels àcids i del sucre que contenen, cosa que afavoreix l’aparició d’hipersensibilitat dentària i deixa el terreny lliure a l’acumulació dels bacteris causants de la càries.

No totes les persones es veuen afectades igualment pel consum d’aliments i substàncies cariogènics. Això s’explica per factors químics (el tipus d’àcid que contenen les begudes, el seu pH i la capacitat d’adherir-se a les dents i romandre-hi), factors de comportament (és a dir, els hàbits de consum de begudes refrescants en combinació amb altres aliments) i biològics (cada persona té més o menys predisposició a veure’s afectada per malalties, i en el cas de la càries, per exemple, la composició de la saliva pot ser un escut natural).

De la mateixa manera, no totes les begudes refrescants són igual de perjudicials. Els sucs naturals, sense sucres ni àcids afegits, no contenen substàncies artificials i són molt més sans per a l’organisme en general. Això és a tenir molt en compte, sobretot, a l’hora d’escollir begudes per als nens.

Recomanacions per al consum de refrescos ensucrats

En qualsevol cas, si malgrat tot decidim consumir un refresc ensucrat, és bo seguir algunes recomanacions per minimitzar el seu efecte perniciós sobre la salut bucodental:

  • Usar palleta per restringir l’exposició de les peces dentals als àcids i sucres.
  • Prendre aigua després de la ingesta, per tal d’esbandir la boca i diluir els sucres.
  • Raspallar les dents amb pasta dentifrica enriquida amb fluor, i fer-ho almenys mitja hora després de prendre la beguda, de manera que la saliva hagi pogut dur a terme el seu efecte netejador.
  • Evitar l’exposició perllongada a la beguda; és a dir, no beure-la lentament.
  • Evitar prendre aquest tipus de begudes abans d’anar-nos a dormir.

Les begudes light i zero sucre poden provocar càries?

Encara que existeix la creença que les begudes gasoses light o zero no perjudiquen les nostres dents, la realitat és que sí que ho fan. Potser menys que les que inclouen sacarosa entre els seus ingredients, però igualment són potencials causants d’erosió dental i de càries. El motiu són els àcids que, igual que en les primes ensucrades, constitueixen un element fonamental en la seva composició.

Si teniu dubtes sobre la pertinència de prendre begudes refrescants i voleu que us expliquem de quina manera afecten la salut bucodental, us convidem a visitar la vostra clínica d’Instituts Odontològics més propera.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts