Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

09/11/2023 | Blog

Coneixes l’herpes labial?

Existeix una infecció causada pel virus anomenat herpes simple tipus 1 (HSV-1) que produeix el que es coneix com a herpes labial. Provoca lesions als llavis de la boca i ve acompanyat de dolor intens i inflamació; aquesta infecció es pot propagar a les genives, tub digestiu superior (llengua, faringe) i fins i tot a la cara.

mujer con un herpes labial

No s’ha de confondre amb el virus herpes simple tipus 2 (HSV-2), que és el causant de l’herpes genital. Aquest virus encapçala la llista de les infeccions de transmissió sexual més freqüents a Espanya i arreu del món.

 

Com es transmet l’herpes labial?

Ocorre mitjançant el contacte directe, de persona a persona, a través de la saliva i lesions als llavis de la boca de l’infectat. Aquestes lesions són visibles en un 80% dels casos i, en aquests casos, són altament infeccioses. Cal destacar que no només són contagioses les lesions quan són visibles, aquest 20% restant d’invisibilitat no significa que estiguem protegits de contraure el virus. La seva presència a la saliva infectada ja és suficient per contagiar una persona. Cal tenir en compte també que les infeccions poden romandre asimptomàtiques durant un temps.

Estadísticament parlant, els adults són més propensos a ser contagiats pel virus mitjançant utensilis contaminats i/o petons. Generalment, aquesta infecció prové de l’etapa infantil, tenint en compte la freqüència amb la qual es porten a la boca joguines, utensilis, etc., que poden no tenir l’asèpsia que es requereix per a la manipulació infantil.

 

Quins símptomes es presenten quan es té herpes labial?

Després de la infecció, les lesions apareixen de 4 a 6 dies, tot i que el virus té un període d’incubació d’aproximadament 2 a 20 dies. Pot succeir que algunes persones no tinguin símptomes. Són els anomenats “portadors“, és a dir, que tenen el virus a la seva sang, però no mostren simptomatologia.

Només un petit percentatge de persones que tenen el virus manifesten els símptomes típics de la infecció, com ara febre, malestar general, manca d’apetit, dolor de gola a causa de la inflamació dels ganglis que es troben en aquesta zona, gingivitis, faringitis i/o amigdalitis amb presència de secrecions purulentes. Aquests símptomes poden tenir una durada de 2 a 3 setmanes i després cedir espontàniament. La presència de les lesions als llavis de la boca és evident, la seva aparició porta amb si molt dolor en la zona afectada.

Tot i que els símptomes poden disminuir i fins i tot desaparèixer, el virus herpes simple tipus 1 roman en el torrent sanguini atenuat, és a dir, com “adormit” esperant el moment en què el sistema immunitari del cos “abaixi la guàrdia” per aparèixer i fer-se simptomàtic.

Els pacients que són portadors i simptomàtics d’aquest virus expliquen que senten una mena de “formigueig” al llavi, el que els indica que aviat sortirà la lesió. Aquesta es presenta com una mena de bombolla de color vermellós i molt dolorosa, ampliant-se la seva mida i convertint-se en una bolla. La mateixa està plena de material purulent (a causa de la infecció) que, pel procés inflamatori, pot arribar a esclatar, formant-se una úlcera. Es pot dir que aquesta etapa de la infecció és la fase final, amb el pas dels dies i amb l’ús d’antivírics, el virus es va atenuant, formant una crosta.

 

Com prevenir l’herpes labial?

Tenint en compte que una de les raons més freqüents perquè el virus herpes simple tipus 1 (HSV-1) s’activi és l’exposició regular als rajos solars, es recomana l’ús de protector solar. Els antivírics el redueixen. Malauradament, no podem immunitzar-nos contra ell, ja que aquest virus no té vacuna. I especialment, la recomanació fonamental per prevenir el contagi és mantenir una higiene bucal correcta.


Etiquetes: Lesions bucals

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts