Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

23/12/2021 | Blog

Aliments nadalencs i el seu efecte a la salut dental

Arriba el Nadal, un dels moments més dolços de l’any, en què els més llaminers gaudeixen assaborint torrons, polvorons, mantegats, bombons i delícies variades de xocolata. Un plaer per als sentits, sens dubte, però són els aliments nadalencs un perill per a la nostra salut dental?

En aquestes festes que se celebren en família, al voltant de taules plenes de productes potencialment amics de les càries, potser el més complicat és trobar l’equilibri entre el gaudi sensorial i el benestar de la nostra dentadura. És això possible?

Moderar la ingesta de sucre és un dels consells bàsics per cuidar la nostra higiene bucal, ja que el sucre és un dels nutrients que afavoreix l’aparició de càries; és a dir, aquestes esquerdes que es produeixen a la part exterior de les dents, a causa dels àcids que desprenen els aliments en descomposició i que, si no es tracten degudament, poden afectar el nervi, provocar molt de dolor i acabar desembocant en la pèrdua de la peça dental.

 

alimentos-navidenos-y-su-efecto-en-la-salud-dental

 

La relació del sucre amb la càries

El sucre és el principal ingredient de la immensa majoria d’aliments nadalencs, així que, si som estrictes, el més plausible per cuidar la nostra boca és no menjar-los. Ara bé, com tot en aquesta vida, no es tracta d’abusar, però tampoc d’anar col·locant senyals de prohibit de forma sistemàtica, sobretot a coses tan riques com un bon torró de xocolata. Oi que la virtut es troba al terme mitjà?

Ingerir aliments ensucrats de manera habitual és molt mala idea des del punt de vista de la salut bucal. Una boca rica en residus alimentaris ensucrats és l’ecosistema somiat pel streptococcus mutans, el microorganisme culpable de la càries. La interacció entre midons i sucres presents a la dieta i a la flora bacteriana de la boca afavoreix la seva aparició, malgrat que cal dir que en aquesta equació també compleix un paper la biologia de cada persona, doncs n’hi ha de més propenses a patir càries.

 

Com compatibilitzar els aliments nadalencs amb la higiene bucal?

En qualsevol cas, no és qüestió de jugar a la ruleta russa amb les nostres dents; a cap boca li farà bé atapeir-se de dolços, ni tan sols per Nadal. Què fer aleshores per no haver de renunciar al sabor nadalenc? Fàcil: aplicar les mesures de prevenció al nostre abast. És a dir, mantenir uns bons hàbits d’higiene bucal, el principal dels quals és el raspallat de dents.

Si se’ns van els ulls darrere dels aliments nadalencs, la primera mesura a adoptar és la contenció: aguanta’t una mica, doncs menjar ara un polvoró, ara un tros de torró, ara una neula, ara un bombó, dificultarà mantenir la boca en uns nivells admissibles de sucres i bacteris.

Perquè una altra cosa que cal tenir en compte és que no ens hem de raspallar les dents immediatament després de menjar. Cada vegada que ingerim aliments ensucrats, els àcids que produeixen ataquen les nostres dents durant més de 20 minuts. Aquest és el temps que la nostra saliva necessita per neutralitzar-ne l’efecte. Si ens raspallem abans, l’únic que farem és repartir els àcids per tota la boca i afavorir així el seu atac a la dentina.

Conclusió: si els aliments nadalencs et resulten irresistibles, concentra la seva ingesta (sempre moderada) en un moment concret del dia —per exemple, després del dinar o el sopar—, deixa passar una mitja hora i raspalla’t les dents, millor amb un dentifrici ric en fluor, i amb moviments circulars, de dalt a baix, mai en horitzontal (així evitem escampar els microorganismes per tota la dentadura).

Important: recorda que les festes nadalenques duren un parell de setmanes, no dotze mesos.

Un últim (i valuós) consell és que, després de les festes, acudeixis a una clínica dental per fer-te una revisió que descarti problemes o, si els detecta, aplicar el tractament necessari per solucionar-los. A Instituts Odontològics rebràs una atenció personalitzada per part dels millors professionals.

I ara… a gaudir del Nadal.

Bones festes!

 

Nota:

Aquesta informació en cap moment substitueix la valoració d’un professional. Per a qualsevol consulta, no dubtis a demanar la teva primera visita gratuïta a Instituts Odontològics.

Categorías

Tema

Artículos relacionados

Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts

    El responsable del tractament de les dades facilitades es Apollonia Topco, S.L.U. La finalitat del tractament és atendre a la teva sol·licitud d’informació i en cas que ho autoritzis, enviar-te informació sobre els nostres productes i/o serveis. La base legal del tractament és l’interès legítim en atendre a la teva sol·licitud i el consentiment facilitat per l’enviament de comunicacions comercials, si escau. Podràs exercir els drets d’accés, rectificació, limitació, oposició, portabilitat, o retirar el consentiment enviant un email a: rgpd@ioa.es . També pots presentar una reclamació davant l’Autoritat de Control (AEPD). Pots consultar informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra  política de privacitat.