Telèfon gratuït
atenció al pacient

900 131 002

TRUCA GRATIS

Primera cita gratis

07/03/2024 | Blog

10 consells per a tenir una boca perfecta

Passa la ITV a la teva boca: deu consells per a tenir-la perfecta aquest 2024

  • Es recomana raspallar-se les dents tres vegades al dia, especialment abans d’anar-se’n a dormir, encara que en la pràctica el 56% dels espanyols ho fa diàriament dues vegades o una sola vegada.

boca perfecta

La càries dental afecta a unes 35 milions de persones al nostre país, la qual cosa la converteix en una de les malalties comunes més esteses, amb incidència en totes les franges d’edat. Per part seva, la periodontitis, que és una infecció greu de les genives, la pateixen aproximadament 9 milions de persones, segons el Consell General de Dentistes d’Espanya. Què fem malament i quins consells hem de seguir per a mantenir la nostra boca sana?

“El primer pas és acudir a un professional que et faci un diagnòstic de la teva salut bucodental i, a partir d’aquí, establir els hàbits adequats”, valora Luna Marcén, doctora en les nostres clíniques IO Saragossa Centre i IO Sagasta, que aconsella complir amb els següents deu hàbits:

1. Acudeix al dentista almenys una vegada a l’any

Això és una cosa que, en línies generals, complim, segons el nostre estudi de salut bucodental del passat any. Concretament, el 96% dels espanyols enquestats afirmen acudir mínim una vegada a l’any a una clínica dental, sent la freqüència de dues vegades a l’any (31%) la més comuna.

Els majors de 61 anys són els pacients més freqüents i gairebé un terç d’ells (29%) acudeixen al dentista una o dues vegades al mes. “Els pacients amb pròtesis o implants dentals és aconsellable que visitin a un professional amb major assiduïtat, cada 6 mesos”, recomana Josep Manel Relats, doctor de la nostra clínica IO Calàbria, a Barcelona.

2. Raspalla’t les dents almenys tres vegades al dia

Segons l’esmentat estudi, gairebé la meitat dels espanyols (42%) compleix amb aquest hàbit, però, no obstant això, l’altra meitat no el fa. D’ells, el 40% es raspalla les dents dues vegades al dia i fins a un 16% solament ho fa una vegada diàriament. “El raspallat més important és el d’abans d’anar-te’n a dormir, ja que a la nit segreguem menys saliva i disminueix el pH en la nostra boca, per la qual cosa el biofilm bacterià té més temps per a formar-se”, explica Relats.

Potser t’interessa: La importància de raspallar-se les dents a la nit

3. No mosseguis les teves ungles ni mosseguis objectes

Aquesta acció, tan comuna en algunes persones, pot esquerdar o fins i tot fracturar algunes de les teves dents, al marge dels bacteris que pot haver-hi acumulades en totes dues superfícies i que poden saltar a la nostra boca, afavorint l’aparició de problemes com la gingivitis.

Més articles sobre les conseqüències de mossegar-se les ungles.

4. L’opinió d’un dentista abans que consells de persones que no són professionals

Igual que succeeix amb altres sectors, com l’economia o altres àrees de la salut, deixar-se aconsellar per persones que no són professionals té un elevat risc, per exemple, quant a productes miracle que blanquegen les dents i l’ús de les quals sense supervisió mèdica pot implicar abrasió en l’esmalt, generar cremades en les genives o originar hipersensibilitat dental.

5. La llengua també es raspalla

Un 42% de les persones al nostre país mai usen netejador lingual, necessari per a la correcta cura de la llengua i que alguns raspalls dentals moderns també incorporen. Són els més joves (18-35 anys) els qui més introdueixen aquest recurs dins de la seva rutina (56%), d’acord amb el nostre estudi.

6. No abusis dels xiclets

La masticació freqüent provoca que la teva articulació treballi de més i pots acabar tenint molèsties.

7. Renova el teu raspall

El raspall ha de canviar-se aproximadament cada 3 mesos o quan les seves truges estiguin desgastades. No fer-ho redueix l’eficàcia del teu raspallat per a eliminar la placa bacteriana, per la qual cosa augmenta el risc que sofreixis alguna malaltia periodontal.

8. No fumis

Al marge d’altres motius, la salut bucodental és un important al·licient per a deixar de fumar, ja que el tabac és un factor de risc per a desenvolupar malalties de les genives, a més de conseqüències estètiques com la taca i descoloració de les dents o el mal alè.

9. Evita dolços i begudes ensucrades

També és recomanable moderar el consum d’aquesta mena de productes, pel fet que els bacteris en la boca s’alimenten de sucres i alliberen àcids com a subproducte, la qual cosa pot erosionar l’esmalt i facilitar l’aparició de càries.

En aquest article profunditzem sobre les conseqüències del tabac a la salut bucodental.

10. Utilitza fil dental

Marcén recomana incorporar aquest recurs en la cura de la salut bucodental, ja que ajuda a eliminar les restes d’aliments i la placa bacteriana que s’acumula entre les dents. En la pràctica, el 31% de la població mai usa sedes dentals. Són els majors de 51 anys els que més segueixen aquesta recomanació de la doctora (50,5%).

En aquest article pots consultar com es fa servir el fil dental.


Deixa’ns les teves dades i et trucarem nosaltres directament

  • Opcions de finançament
  • Garantia de satisfacció
  • Odontòlegs experts