Sent un dolor en mossegar, té dificultat per obrir o tancar la boca, té mal de cap o d’oïda, o sent com bloquejada la mandíbula. Tots aquests són símptomes d’un trastorn de l’articulació temporomandibular, és a dir tenen una sèrie de problemes que afecten les articulacions i músculs de la masticació que connecten la mandíbula inferior al crani. Són coneguts com trastorns de l’ATM, que es refereix al nom de l’articulació.

Quan es pateixen els símptomes les zones afectades són:

- Disc cartilaginós en l’articulació.
– Músculs de la mandíbula, la cara i el coll
– Lligaments, vasos sanguinis i nervis propers
– Dents.

Aquests trastorns poden aparèixer per moltes causes, però normalment no hi ha cap motiu, sinó un combinació d’ells. Pot ser per:

- Una mala mossegada.
– Per una mala col•locació del dispositiu d’ortodòncia.
– Per estrès. Això pot generar bruxisme, és a dir el cruixir les dents de tal manera que un s’acaba desgastant la dentina i l’esmalt. Aquest fenomen és habitual en nens i embarassades i es tracta de l’hàbit involuntari de prémer les estructures dentals sense propòsits funcionals. Val a dir però que moltes persones que han patit de bruxisme no han vist afectat el seu ATM, no és un factor únic.
– Per mala postura. Aquells que treballen asseguts davant un ordinador poden acabar amb l’hàbit de mantenir el cap endavant durant hores, provocant la tensió en tots els músculs de la cara i el coll.
– Per mala alimentació i mal ús de la masticació.
– Per falta de son o trastorns de son. Molta gent estreny la mandíbula mentre dorm provocant danys en les articulació temporomandibular.

Per tot això, poden aparèixer els “punts desencadenants”, és a dir que es contrauen els músculs en la mandíbula, el cap i el coll. Aquests acaben generant els símptomes per al trastorn d’ATM, remetent el dolor en altres àrees com al cap o l’oïda.

Un cop diagnosticat el trastorn, el tractament pot ser més simple o més complex. Cada cas necessita ser solucionat a la seva manera. La forma més simple per millorar l’articulació temporomandibular és a través d’exercicis d’estirament, massatges als músculs, al voltant de la mandíbula que li pot aplicar l’especialista. Després hi ha la prevenció, el no mastegar xiclet, vigilar els badalls i no cantar. Un bon alleujament per al dolor també està en aplicar tovalloles humides, fredes o calentes a la cara.

Pel que fa a medicaments, el seu metge serà el millor prescriptor. Però els calmants com paracetamol, ibuprofeno o naxopreno l’ajudaran, així com altres relaxants musculars. Hi ha hagut casos també on s’han hagut d’injectar bótox per relaxar la musculatura.

Si els exercicis de relaxació o els medicaments no fan efecte, el metge sempre pot recomanar l’opció de la fèrula o aparell per tractar el carrisqueig i pressió de les dents. Encara que puguin resultar molt beneficiós per al pacient cal anar amb compte amb aquests protectors, doncs a la llarga poden acabar canviant la mossegada per sempre.