La malformació i la mala situació de les dents és un calvari per a molta gent. Des de petit que cal anar amb compte amb com van creixent les dents, com se situen i van formant tota l’estructura dental. Molts casos es veuen obligats a portar els temibles aparells. D’això tracta l’ortodòncia, l’especialitat de l’odontologia que s’ocupa de la correcció de la posició de dents i ossos, i dels problemes en la forma de cloure les dents.

Actualment hi ha un percentatge elevat de la població amb males oclusions, mal alineament de les dents i males posicions dentàries que necessiten tractament d’ortodòncia. El seu efecte permet restablir la funcionalitat de la boca, alhora que millora l’estètica dental i facial i, per tant, augmenta la qualitat de vida del pacient.

L’ortodòncia pot moure una dent situada en una posició anormal fins a la seva posició adequada. A més pot corregir rotacions i inclinacions, ja que si les dents no estan ben alineades, poden aparèixer càries i malalties de les genives, així com patir problemes en les articulacions de la mandíbula.

Els tractaments ortodòntics es poden dur a terme amb aparells movibles o amb aparells fixos. Els aparells movibles són els que queden ajustats al perfil del pacient i es poden extreure en qualsevol moment. Els aparells fixos són aquells que van adherits a la superfície dental mitjançant resines i queden tensats entre ells gràcies a un arc metàl•lic. La força aplicada pels arcs mou les dents amb molta precisió perquè quedin en la posició requerida.

Un cop realitzada la inserció i activació de l’aparell d’ortodòncia, es pot manifestar dolor i/o molèsties per la pressió produïda durant la masticació o en prémer amb força les dents. A més, són molt freqüents les ulceracions, a causa del frec dels diferents aparells ortodòntics en els teixits tous, que dificulten i limiten l’alimentació i en alguns casos també la parla.

Després segueix un procés d’adaptació i una cura de l’aparell per cuidar la higiene oral i minimitzar qualsevol complicació durant el tractament de l’ortodòncia. Els portadors d’aparells fixos són els que més atencions han de mantenir perquè no se’ls hi faci placa bacteriana, se’ls hi produeixi gingivitis, càries o halitosi. Per això és important l’ús de raspalls de dents que tinguin el perfil dels filaments en forma de V que s’adapten a la forma dels aparells d’ortodòncia, juntament amb una pasta dentífrica i un col•lutori amb una formulació específica per a portadors d’ortodòncia.

En el cas dels aparells movibles, s’aconsella l’ús de comprimits netejadors efervescents que eliminen les restes d’aliments i de placa bacteriana adherits a l’aparell.
A més de mantenir una bona higiene bucal, convé que els portadors d’ortodòncia segueixin unes pautes per mantenir els aparells en bon estat:

- No menjar aliments durs (fruits secs, pa torrat …) ni enganxosos i / o ensucrats (xiclets, torrons, caramels …
– Tenir cura amb ossos de fruites i hortalisses.
– No tallar aliments amb les dents.

És un tractament eficaç a qualsevol edat existint diferents alternatives ortodòntiques en funció de cada cas.