Segons estudis realitzats per l’American Academy of Cosmetic Dentistry, el 80% dels enquestats troben que el tret més important en què es fixen al conèixer una persona és el seu somriure. En la societat de la imatge, un somriure val més que mil paraules. Per això cada vegada més gent es preocupa de que les seves dents estiguin correctament alineades, blanques, que els seus llavis tinguin un bon gruix, … Els especialistes en retocar estèticament qualsevol element de la boca són els odontòlegs estètics.

Així entenem que l’estètica dental o odontologia estètica aborda problemes relacionats amb la salut bucal i l’harmonia estètica de la boca en la seva totalitat. L’odontologia ja no és només un cas de empastaments i extracció de les dents, com ja ho va ser durant molts anys. Avui en dia moltes persones recorren a “l’odontologia estètica”, com una manera de millorar la seva aparença, com molts d’ells que usarien la cirurgia estètica o fins i tot un nou pentinat. Els tractaments es poden utilitzar per redreçar, aclarir, reformar i reparar les dents. Tractaments cosmètics que inclouen carilles, corones, ponts, empastaments del mateix color de la dent, implants i blanquejats dental. Són tractaments senzills, indolors i es poden realitzar en una sola sessió sense necessitat de desgastar les dents, aconseguint resultats 100% efectius.

Fixem-nos en un dels tractaments més sol•licitats, el blanquejat de dents. Hi ha diversos mètodes per blanquejar les dents. Es poden comprar productes blanquejadors per a ús diari en una farmàcia o seguir les indicacions del seu dentista. Els productes contenen peròxid d’hidrogen o peròxid de carbamida. Com que aquests productes es descomponen, l’oxigen entra en l’esmalt dental, aclarint-los. Així mateix, els dentistes poden utilitzar làser per aconseguir aquest resultat.

Però el millor per al blanquejat està en la prevenció i la cura de l’esmalt de les teves dents perquè no perdin color. Les accions més efectives són:

- Eliminar la tosca acumulada.
– Seguir els consells de prevenció de càries.
– Raspallar-se les dents amb regularitat. Cal anar amb compte amb certes pastes dentals blanquejants ja que són una mica abrasives.
– No fumar o, en cas de tenir aquest hàbit, abandonar-lo.
– Reduir el consum de begudes i aliments amb alts nivells de colorants per tal que no apareguin, o segueixin apareixent, taques a les dents.

Un altre tractament estètic que cal cuidar està relacionat amb els empastaments. Quan ens trobem amb l’obligació de col•locar un o diversos recobriments en la nostra dentadura hem de tenir en compte que l’opció més estètica serà la dels empastaments de resina realitzats a través d’un material plàstic que rep el nom de compòsit. Aquests empastaments compten amb el mateix color natural que la dent. Val a dir que no tots els pacients podran optar a un empastament d’aquest tipus. Cada cas requereix un tipus o un altre d’empastament, depenent de la pressió que hagin de suportar, és a dir de la mida de la càries.